| Vesti | Mobile | Francuska zabranjuje pametne telefone u školama
Mobile

Francuska zabranjuje pametne telefone u školama

Prema novom zakonu, francuskim studentima će biti zabranjeno korišćenje pametnih telefona i tableta u školi.

Zakon, koji je prvobitno bio donet tokom predizborne kampanje predsednika Emmanuela Macrona, se tiče pitanja javnog zdravlja, kao i zabrinutosti da je francuska omladina postala „super-povezana“.

Francuska je odobrila zabranu upotrebe pametnih telefona za vozače (čak i one koji se povuku na stranu) ranije ove godine, tako da strožija akcija u školskim ustanovama nije neočekivana.

Agence France-Presse izveštava da je mekši vid zabrane – koji sprečava korišćenje pametnog telefona tokom trajanja časa – već na snazi od početka 2010. godine.

Najnovija zabrana će u potpunosti zabraniti korišćenje telefona između časova, čak i tokom obroka, iako je školama data mogućnost izrade ‘pedagoških’ izuzetaka.

Oni koji su se suprotstavili zabrani prethodno su naveli logističke probleme u vezi sa skladištenjem telefona, i predložili su prigušivanje signala kao moguću alternativu. Ali stručnjaci se plaše prekomerne upotrebe mobilnih telefona, kao i da privlačnost interneta može dovesti do cyber-zavisnosti, poremećaja spavanja i maltretiranja.

Francuski ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer je tvrdio da mobilni telefoni mogu biti „tehnološki napredak“, ali ne bi trebalo da „monopolizuju naše živote“.

 

Izvor: Agence France-Presse

 

Komentarišite na forumu…