| Vesti | Mobile | Android P – Korišćenje kamere? Pitaj prvo.
Mobile

Android P – Korišćenje kamere? Pitaj prvo.

Android

Developeri iz Google-a su odlučili da se pozabave problemima korisnika koji se plaše ideje da neko može da vam „provali“ u vašu kameru telefona i špijunira vas, a da vi toga niste ni svesni.

Razvojni tim je nakon toga došao na ideju da Android P ima mogućnost da spreči idle aplikacije da koriste kameru i mikrofon uz najnovije programske kodove.

Ukoliko neaktivni program pokuša da pristupi vašoj kameri, Android bi trebao da ga ugasi i da izbaci error poruku. U slučaju mikrofona, pristup je malo drugačiji – dopustiće snimanje tonskog zapisa, ali prijaviti empty data sve dok aplikacija nije aktivna.

U zapisu za kamere jasno stoji poruka: „Ukoliko je UID neaktivan u pozadini nakon dužeg vremena, ne bi trebao koristiti kameru, a u slučaju da UID želi da koristi kameru, generiše se error poruka.“

Isto važi i za mikrofon, kako nalažu podaci sa Android Open Source projekta. Google još uvek nije zvanično najavio Android P, tako da ćemo morati još da pričekamo ove mere, za koje inženjeri navode da su dizajnirane da „zaštite privatnost korisnika“.

 

Izvor: Google Android Open Source

 

Komentarišite na forumu

k

kocka

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar