| Vesti | Hardver | Zeleni DDR3 iz Samsunga
Hardver

Zeleni DDR3 iz Samsunga

samsung

Samsung Electronics je objavio kako je počeo sa masovnom proizvodnjom prvih 2-gigabitnih „zelenih“ DDR3 čipova koristeći 30-nanometarski proizvodni proces. U Samsungu ističu kako njihovi čipovi 2Gb Green DDR3 pružaju najbolje performanse u industriji. Za serverske primene memorijski moduli mogu dostignuti brzinu od 1.866 gigabita u sekundi (Gbps) pri naponu od 1.35 volti, dok moduli namenjeni standardnim desktop računarima mogu raditi na brzinama do 2.133 Gbps uz napon od 1.5 volti.

 

 

Postignute performanse su prema tvrdnjama iz Samsunga 3,5 puta bolje od DDR2 memorije, odnosno 1,6 puta bolje od 50-nanometarskog DDR3. Takođe se ističe kako su memorijski moduli kapaciteta 4 GB temeljeni na novim 30-nanometarskim čipovima oko 60% brži od dva modula kapaciteta 2 GB temeljena na 50-nanometarskim čipovima, te troše 65% manje energije.

 

samsung_1

 

Samsung do kraja godine namerava predstaviti i 30-nanometarske DDR3 čipove dvostruko većeg kapaciteta, odnosno 4 Gb. U kompaniji najavljuju i kako će uskoro početi s masovnom proizvodnjom memorijskih modula temeljenih na novim čipovima koji će biti dostupni kao 4GB, 8GB, 16GB i 32GB  RDIMM-ovi za servere, 2GB, 4GB i 8GB UDIMM-ovi za radne stanice i desktop računare, te 2GB, 4GB i 8GB SoDIMM-ovi za prenosne računare.

 

samsung_2

 

 

Izvor: Samsung

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar