| Vesti | Hardver | Prikaz Intelovih planova – 4nm proizvodi u 2022. godini
Hardver

Prikaz Intelovih planova – 4nm proizvodi u 2022. godini

intel

Tokom novinarske  konferencije u svom predstavništvu u Japanu, Intel je prikazao mali deo svojih budućih planova kao i tehnologiju potrebnu za dostizanje istih. Ovaj proizvođač planira da ostane dosledan u svojoj čuvenoj tick-tock strategiji, te je iz tog razloga prikazao svoj globalni „roadmap“ sve do 2022. godine. Njihov „tick-tock“ model označava to da će kompanija predstaviti manji proizvodni proces (tick) svake dve godine, koji će pratiti nova procesorska arhitektura (tock).

 

 

 

 

 

U ovom momentu, sa Intelevom ponudom se nalazimo u tock fazi sa njihovim Nehalemom i 45nm proizvodnim procesorom. Sledeće godine, novi tick će zauzeti svoje mesto, redukujući time veličinu trazistora na 32nm, i imaće kodno ime Westmere.

U 2011. godini, trebao bi da se pojavi Sandy Bridge čip, 32nm Westmere tock, koji će zatim biti praćen drugim tick-om, 22nm Ivy Bridge čipom. Do 2022. godine Intel planira da napravi tranzistore veličine svega 4nm.

 

intel1

 

intel2

 

Po prvoj slici gde su svetlo-plavom nijansom podeljene informacije, može se zaključiti da prava zabava kreće nakon 2012. godine. I ako su u ovom trenutku tranzistori u 11 i 16nm teoretski mogući za proizvodnju, 8nm proces će zahtevati novi tehnološki proboj. I dalje je nepoznato kako će se tranzistori ove veličine uopšte pustiti u proizvodnju. Plavi deo na njihovom „roadmap-u“ bi trebalo da označava primećene  rezultate ekstrapolacije iz prethodnih godina.

Nevezano za obećanja, već pre za kristalizovanje zadatih planova, Intel je takođe pokazao neke činjenice vezane za 32nm proces. Pričano je o tome da su troškovi proizvodnje wafer-a od 32nm slični onima koje iziskuje proizvodja 45nm wafer-a , kao i otvaranju dva nova pogona u Aziji.

 

intel3

 

intel4

 

 

Izvor: http://www.hardware.info

Komentarišite na forumu