| Vesti | Hardver | Predstavljen AMD Ryzen 7 – Sve što znamo do sada
Hardver

Predstavljen AMD Ryzen 7 – Sve što znamo do sada


Ryzen i šta znamo o ovoj seriji AMD procesora

Ako niste čitali naš detaljan tekst na temu same arhitekture AMD Ryzen procesora, to možete učiniti na ovom linku – Ryzen Arhitektura

Ryzen serija procesora će obuhvatiti čitavo tržište, a prva u prodaji je Ryzen 7 serija, koja ima 3 modela, a svaki od njih ima 8 jezgara sa SMT tehnologijom koja omogućava jednom jezgru da izvršava više programskih threadova. Svaki od ova 3 modela će imati punih 20mb cache memorije, boost clock tehnologiju, kao i XFR tehnologiju koja na osnovu stotine senzora unutar procesora, koji prate temperature i potrošnju, diže klok jezgra i preko boost clocka. 

 

ryzen (2)

 

  • Ryzen 1800X – 3.6ghz osnovni clock sa 4.0ghz turbo boost clockom i vise uz XFR.
  • Ryzen 1700X – 3.4ghz osnovni clock sa 3.8ghz turbo boost clockom i vise uz XFR.
  • Ryzen 1700 – 3.0ghz osnovni clock sa 3.7ghz turbo boost clockom i vise uz XFR.

 

Što se tiče potrošnje X varijante imaju TDP od 95w, dok druge imaju TDP od 65w. 

 

 ryzen (7)

 

Što se tiče IPC-a, AMD je prvobitno očekivao 40% povećanje performansi u odnosu na excavator jezgra. Da podsetimo, excavator jezgra su modernija i unapređena varijanta Piledriver arhitekture koja se nalazi u AMD FX procesorima. Ok, to zvuči sjajno, a šta ako vam kažemo da je AMD premašio sopstvena očekivanja i prijavio rast performansi na istom kloku za čitavih 52%!? Zvuči više nego fantastično, a mi ćemo vam u detaljnoj analizi kroz opširan spektar testova pokazati iz prve ruke kolika su poboljšanja u odnosu na FX seriju, kao i kako se nosi sa Intel HEDT procesorima 2. marta 2017. 

 

ryzen (1)

 

Ryzen 7 1700 procesori dolaze uz nove Wraith stock coolere, koji su se pokazali fantastično.

 

wraith

 

ryzen (5)

 

Priča se ne završava sa ovime, očekujemo i low-power procesore za HTPC, kao i mobile varijante kasnije tokom 2017. godine.

 

Tagovi
E

Erik Nastovski

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar