| Vesti | Hardver | Nove NVIDIA Quadro karte zasnovane na Fermi arhitekturi predstavljaju novu eru računarske vizualizacije
Hardver

Nove NVIDIA Quadro karte zasnovane na Fermi arhitekturi predstavljaju novu eru računarske vizualizacije

nvidia

Prvi GPU-ovi koji kombinuju ECC, Double Precision Floating Point i masivno procesiranje geometrije isporučuju pet puta brže 3D perfomanse, osam puta brže perfomanse simulacija i odličan stereoskopski 3D

SIGRRAPH 2010, Los Anđeles – 27. jul, 2010 – NVIDIA (štand #717) je danas predstavila novu eru ‘računarskih radnih stanica za vizualizaciju’ namenjenih dizajnerima, inženjerima, istraživačima i animatorima predstavljajući svoje Quadro® grafičke procesore (GPU-ove) bazirane na NVIDIA® Fermi arhitekturi i takođe predstavljajući novo NVIDIA 3D VisionTM Pro rešenje. Novi Quadro GPU-ovi pružaju perfomanse koje su do pet puta brže u 3D aplikacijama i do osam puta brže u računarskim simulacijama1, prevazilazeći prethodne rekorde.

Novi NVIDIA Quadro Plex 7000 sistem i Quadro 6000, Quadro 5000 i Quadro 4000 GPU-ovi podržavaju novi NVIDIA® Scalable Geometry Engine i NVIDIA Application Acceleration Engines (AXE) kako bi obezbedili najbolje perfomanse u širokom broju CAD, DCC i vizuelnih aplikacija2. Sa procenjenih1.3 milijarde trouglova po sekundi govoreno u sirovim perfomansama3, Quadro 6000 omogućava korisnicima da interaktivno rade sa modelima i scenama koje su pet puta kompleksije nego ikada.

 

„Preko deset godina Quadro je bio izbor profesionalaca širom sveta, Takođe smo dizajnirali endžine kao što je AXE kako bi omogućili kreiranje aplikacija sledeće generacije“, izjavio je Jeff Brown, generalni menadžer grupe za profesionalna rešenja kompanije NVIDIA. „Kada uklopite ove tehnologije sa našom Fermi arhitekturom rezultat je nova Quadro familija koja je neverovatno bolja od svega ostalog na tržištu“.

 

Redizajnirano od temelja do vrha kako bi se ubrzao rad

Kombinacijom visokih mogućnosti računarstva sa naprednom vizualizacijom, novi Quadro GPU je najbrže rešenje na svetu sa ECC memorijom i brzim IEEE double precision floating point perfomansama. Ove tehnologije su namenjene korisnicima koji žele najvišu preciznost kao što je zdravstvo, analiza finih elemenata i računanje dinamike fluida.

 

„Pri razvoju specijalnih efekata, brzina izvršavanja je jako bitna“, izjavio je Olivier Maury, inženjer u kompaniji Industrial Light & Magic (ILM).  „Koristeći NVIDIA Quadro GPU-ove sada možemo završiti do osam kompleksnih animacija vatre, prašine i vazduha svakog dana. To predstavlja unapređenje brzine od deset do petnaest puta. NVIDIA CUDA i Quadro GPU-ovi su totalno promenili način na koji rešavamo izazove kompleksnih vizuelnih efekata“.

 

Novi Quadro GPU-ovi su napravljeni po industrijskim standardima, uključujući OpenGL 4.1, DirectCompute i OpenCL. Uz to, Quadro podržava tehnologije koje su jedinstvene za kompaniju NVIDIA kao što su Application Acceleration Engine (AXE) i NVIDIA CUDATM arhitektura paralelnog procesiranja. Krajnji rezultat je da developer može kreirati profesionalne aplikacije sledeće generacije koje uključuju jako intenzivne računarske poslove. Među tim poslovima su ray tracing, simulacije fizike, računanje dinamike fluida i procesiranje video efekata u realnom vremenu.

 

„NVIDIA ne radi samo na boljem grafičkom hardveru već i na softverskim alatima koji su potrebni kako bi se „pogurala“ industrija napred“, izjavio je Rob Enderle, glavni analitičar kompanije Enderle Group. „NVIDIA je posvećena izradi alata u poslednjih deset godina kako bi industrija krenula u pravom pravcu, a ti napori se isplaćuju“.

 

Nova Quadro profesionalna rešenja predstavljena danas uključuju:

 

Skalabilni vizualizacioni sistemi:

Quadro Plex 7000, sa 12 GB (ukupno) memorije i 896 CUDA jezgra.

Ploče i desktop radne stanice:

Quadro 6000, sa 6 GB GDDR5 memorije i 448 CUDA jezgra.

Quadro 5000, sa 2.5 GB GDDR5 memorije i 352 CUDA jezgra.

Quadro 4000, sa 2 GB GDDR5 memorije i 256 CUDA jezgra.

Mobilne radne stanice:

Quadro 5000M, moblini GPU za radne stanice sa 2 GB GDDR5 memorije i 320 CUDA jezgra.

Svi Quadro proizvodi su kompatibilni sa novim NVIDIA 3D Vision Pro aktivnim shutter naočarima koje su takođe predstavljene danas i donose najpreciznije stereoskopsko 3D iskustvo.

 

Široko prihvaćeno

Kompanije koje izrađuju OEM radne stanice i sistem integratori, uključujući Dell, HP, Lenovo, BOXX Technologies i NextComputing među prvima nude najnovija Quadro rešenja. Quadro proizvodi su takođe dostupni od reselera kroz master distributere kao što su PNY Technologies u severnoj Americi i Evropi, Leadtek u Azijsko-pacifičkom regionu i ELSA u Japanu.

 

„Kao prvi GPU-ovi profesionalne klase koji uključuju visoke perfomanse sa naprednom vizualizacijom, NVIDIA Quadro rešenja u kombinaciji sa DELL Precision radnim stanicama unapređuju process rada“, izjavio je Greg Weir, menadžer u kompaniji DELL, zadužen za Dell Precision Workstations proizvode  i ISV marketing. „Sa ovom tehnologijom mi omogućavamo našim klijentima u industrijama zabave, istraživanja, animacije i filmskim studijima da isporuče kvalitetnije rezultate za manje vremena“.

 

„NVIDIA nastavlja da gura tehnologiju napred isporučujući vrhunska grafička rešenja“, izjavio je Rob Herman, direktor globalnog marketinga proizvoda ThinkStation Business grupe kompanije Lenovo. „Mi aktivno ugrađujemo najnovije grafike u naše ThinkStation C20 i D20 radne stanice kako bi isporučili inovativne ‘vizuelne superračunare’ našim kupcima“.

 

Dostupnost i cena

Novi Quadro 4000 (€ 879,00 preporučena cena) i Quadro 5000 (€ 1 939,00 preporučena cena) su dostupne odmah kroz sve kanale. Quadro 6000 (€ 4 059,00 preporučena cena, USD) i Quadro Plex 7000 ($14,500 preporučena cena, USD) biće dostupni ove jeseni. Mobline radne stanice bazirane ne Quadro 5000M biće dostupne u trećoj četvrtini 2010. od kompanija HP i Dell.

Najnovija Quadro rešenja se mogu iskusiti na SIGGRAPH-u 2010 na NVIDIA štandu 717, južna hala u Los Anđeles sajamskom centru od 27. do 29. jula 2010. Za više informacija, posetite: www.nvidia.com/quadro. Pratite NVIDIA Quadro na sajtovima YouTube, i Twitter: @NVIDIAQuadro.

 

Komentarišite na forumu