| Vesti | Hardver | NVIDIA omogućava dramatično drugačije video procesiranje i I/O kompatibilnost za Quadro i Tesla GPU-ove
Hardver

NVIDIA omogućava dramatično drugačije video procesiranje i I/O kompatibilnost za Quadro i Tesla GPU-ove

nvidia

NVIDIA je predstavila NVIDIA GPUDirect for Video, tehnologiju koja omogućava developerima da isporuče viši kvalitet, realističnije efekte vazduha i brzinu koju nudi paralelna snaga procesiranja GPU-ova za obradu videa i statičnih slika omogućavajući standardnim I/O uređajima širom industrije da komuniciraju direktno sa NVIDIA Quadro i Tesla grafičkim pocesorima (GPU-ovima) uz veoma malo kašnjenje.

 

ibc-2011

 

NVIDIA GPUDirect for Video tehnologija je najbrži način da prosledite video grafičkom procesoru za obradu, omogućavajući iskorišćenje programabilnosti GPU-a. Uz NVIDIA GPUDirect for Video sama I/O kartica je u potpunosti sinhronizovana sa grafičkim procesorima čime se eleminiše preopterećenje centralnog procesora računara i jos značajnije, dramatično umanjuje kašnjenje.

„NVIDIA i naši partneri redefinišu šta je moguće uraditi kada je u pitanju video produkcija u realnom vremenu“, izjavio je Greg Estes, direktor odeljenja zaduženog za medije i zabavu u kompaniji NVIDIA. „Omogućavanje rešenja za video procesiranje u realnom vremenu sa nižim kašnjenjem će olakšati posao ne samo onima koji rade u kompanijama koje se bave produkcijom ili TV kućama već takođe i onima koji primenjuju takva rešenja u proizvodnji, zdravstvu ili državnim agencijama“.

Kroz istoriju, profesionalci iz TV i video industrije su morali da trpe kašnjenje od čak 10 frejmova u nekim slučajevima (što je veoma lako primetiti i bez specifičnih instrumenata) kao što je prebacivanje video snimka sa video I/O uređaja do grafičkog procesora. Uzrok je to što ta dva uređaja nisu bila u mogućnosti da komuniciraju direktno jedan sa drugim kako bi se osigurala sinhronizacija. Ovo je zahtevalo od developera aplikacija da upravljaju kompleksnim šemama za baferovanje što je kao rezultat imalo preopterećenje centralnog procesora i povećavanje kašnjenja. Uz sve to, dodatno kašnjenje je kao rezultat imalo značajno povećanje cene i kompleksnosti velikih produkcija.

„AJA podržava nove mogućnosti NVIDIA proizvoda u paru sa našom poslednjom generacijom video I/O proizvoda“, izjavio je Nick Rashby, predsednik kompanije AJA Video Systems. „Ovo će omogućiti developerima čije aplikacije podržavaju AJA video I/O proizvode da iskoriste na daleko bolji način moć NVIDIA Quadro i Tesla GPU-ova što će za rezultat imati pristup bez kašnjenja u slučajevima grafičke kompozicije i standardnih obrada materijala korišćenjem CUDA ili OpenCL jezika, sa svim I/O perfomansama koje očekuju od AJA proizvoda“.

„Blackmagic Design sa zadovoljstvom podržava novu NVIDIA GPUDirect for Video tehnologiju koja je predstavljena na IBC 2011 sajmu“, izjavio je Grant Petty, izvršni direktor kompanije Blackmagic Design. „NVIDIA i Blackmagic dele zajedničku viziju konstruisanja visoko integrisane platforme namenjene visokim perfomansama sa video i grafičkim procesiranjem bez velikog kašnjenja. Naši kupci u TV i postprodukcijskim industrijama će videti jako velike benefite u budućnosti kombinovanjem snage procesiranja NVIDIA Quadro i Tesla GPU-ova sa našim desktop video rešenjima“.

„DVS je poznat po razvoju video ploča najvišeg kvaliteta na tržištu“, izjavio je Juergen Heger, senior menadžer za proizvode u kompaniji DVS Digital Video Systems GmbH. „Kada je u pitanju okruženje namenjeno produkciji u realnom vremenu kritična tačka za naše korisnike je kašnjenje na trasi GPU – SDI. Naš čuveni SDK sada uključuje NVIDIA GPUDirect for Video. Naša hardverska rešenja direktno komuniciraju sa NVIDIA Quadro i Tesla GPU-ovima bez primetnog kašnjenja što je idealno za aplikacije kao što je kompozicija, grafika namenjena prenosima uživo ili video obrada u realnom vremenu“.

„Matrox DSX proizvodi za inženjere poznati su među proizvođačima opreme za emitovanje po visokim performansama I/O hardvera, sveobuhvatnim SDK rešenjem i izvanrednoj podršci za razvijanje aplikacija“, izjavio je Alberto Sijeri, viši direktor za prodaju i marketing u kompaniji Matrox. „Naša saradnja sa kompanijom NVIDIA kada je u pitanju njihova GPUDirect for Video tehnologija za profesionalne Quadro i Tesla procesore još više će doprineti poboljšanju performansi grafičkih sistema za emitovanje za naše OEM kupce“.

„Vizrt je vodeća kompanija na tržištu iz oblasti grafike za emitovanje sadržaja zbog dugogodišnje reputacije koju imamo kao pružaoci inovativnih rešenja za klijente koji se bave emitovanjem“, izjavio je Žerar Lang, direkror za inženjering u kompaniji  Vizrt. „Dugo godina već preporučujemo NVIDIA Quadro kao naš izbor kada su u pitanju grafički procesori zbog kvaliteta i pouzdanosti ovih rešenja. Budući da NVIDIA sadađuje sa proizvođačima video I/O rešenja, očekujemo rešenja sa nižim kašnjenjem i sa više I/O opcija, koja našim korisnicima širom sveta nude viši kvalitet i detaljniju grafiku“.

 

nvidia-gpudirect-for-video

 

NVIDIA GPUDirect za Video tehnologija će dalje uticati na šire prihvatanje grafičkih procesora kada su u pitanju film, emitovanja uživo i video produkcija. Kompanije kao što su 3Ality Digital, Adobe, AJA, Autodesk, Avid, Binocle, Blackmagic Design, Brainstorm, Chyron, DVS, GenArts, MainConcept, RT Software, Quantel, Sony, The Foundry, Vizrt i sve veći broj developera aplikacija već koristi GPU računarstvo kako bi ubrzali aplikacije.

Sa novim NVIDIA GPUDirect for Video rešenjem koje će biti predtavljeno na sajmu IBC 2011, proizvođači video I/O rešenja, kompanije koje proizvode sopstveni hardver, kao i kompanije koje proizvode video svičere biće u mogućnosti da iskoriste prednosti ovih sub-frame, transfera sa niskim kašnjenjem u sopstvenim SDK i komercijanim rečenjima, bez dodatnih troškova.

 

Dostupnost

NVIDIA GPUDirect for Video tehnologija je dostupna odmah, bez novčane naknade, direktno od proizvođača.

NVIDIA GPUDirect for Video rešenje podržavaju Windows 7 i Linux platforme, i namenjeno je NVIDIA Quadro 4000, Quadro 5000 i Quadro 6000 procesorima i procesorima iz NVIDIA Tesla C serije.

 

Izvor: Nvidia

 

Komentarišite na forumu

 

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar