| Vesti | Hardver | Nvidia i specijalni tretman za Apple
Hardver

Nvidia i specijalni tretman za Apple

Nvidia_Apple

Po svemu sudeći Steve Jobs i ekipa uvek dobijaju neke povlastice. Naravno, tako deluje samo kada se stvari pogledaju površinski, a realnost je da se kompanija Apple pravi odlične rezultate u prodaji, pa otud i specijalna podrška od strane Nvidia-e u vidu 320M integrisane grafike. Naime, u trenutnoj ponudi trinaestoinčnih MacBook Pro modela se nalazi sad već vremešni 9400M grafički akcelerator. Iako novi 320M grafički akcelerator ne može da se po performansama poredi sa GT 330M modelom koji je implementiran u veće MacBook Pro modele, ipak predstavlja više nego očigledno unapređenje u odnosu na 9400M.

 

Dakle, bar u početku 320M je ekskluziva za Apple prenosne računare, prenosi izvor blizak Nvidia-i.

 

Nvidia_Apple_1

 

Ako je verovati izvoru, novi 320M IGP u odnosu na 9400M IGP ima skok u performansama od 80% u Doom 3 naslovu, dok ta brojka u  Quake 4 igri iznosi oko 30%. 320M IGP je zasnovan na GT216core grafičkom akceleratoru koji ima 48 shader jedinica, ali naravno dosta oslabljen. 320M može da koristi do 256MB sistemske memorije. Jasno je kao dan da na naslove kao što je Crysis možete da zaboravite, osim ako nemate neki fetiš ka slide show-u. Ono što je najbitnije, ako nas pitate, je to što novi IGP ima 40% bolju energetsku efikasnost u odnosu na prethodnu generaciju, što naravno doprinosi većoj autonomiji baterije prenosnika.

 

 

Zanimljivo je i to što je Apple odlučio da se drži starih dobrih Core 2 Duo procesora, a zadržaće Nvidia čipset. Izgleda da je Apple odlučio da se drži ove kombinacije na 13″ MacBook Pro modelima po svaku cenu, bar dok im Nvidia nudi specijalnu pogodnost u vidu 320M IGP ekskluzive. Vreme će pokazati i da li će saradnja biti toliko prisna po cenu zaobilaženja mobilnih procesora zasnovanih na Nehalem arhitekturi koji bi svakako bili prava stvar u 13″ MacBook Pro modelima.

Izvor :tomshardware

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar