| Vesti | Hardver | Nvidia možda radi na entry-level LGA 1156 čipsetu
Hardver

Nvidia možda radi na entry-level LGA 1156 čipsetu

nvidia

 

 

U jednom delu prošle godine bilo je priča o tome da nVidia neće više praviti nove čipsetove. Po glasinama koje kruže nVidia je u jednom trenutku pitala grupu OEM da li postoji neki razlog zašto bi nastavili sa proizvodnjom čipseta; nakon nekoliko minuta tišine nVidia je donela odluku da napusti tržište čipsetova.

 

Ova glasina je izgleda potvrđena nakon toga što je Nvidia objavila da će licencirati svoju SLI tehnologiju za Intelov x58 čipset. Ovo se ne bi nalazilo u sadašnjem NF200 čipu, već bi bila omogućena nativna podrška u samom x58 čipsetu. Nekoliko meseci kasnije Intel je izjavio da trenutni  nVidia-in način sistem licenciranja ne pokriva i CPU sa integrisanim memorijskim kontrolerom. Stvari nisu izgledale baš najbolje za traženjem bilo čega novog  u matičnim pločama iz zelenog tima.

Sve to bi se moglo promeniti nakon glasina o pojavi čipseta koji bi podržavao Intelov soket LGA 1156. Za razliku od prđašnjih modela koju su uglavnom ciljali na high-end modele i entuzijaste među korisnicima, dok bi nova serija ukoliko je bude došla u obliku entry-level modela koji bi imali u sebi IGP sa svojim memorisjkim kontrolerom (64-bit).

18_8_nvidia55

Ovo bi bila interesantna zona za ulazak Nvida-e sa svojim modelima koji poseduju IGP, iz razloga što Intel takođe planira modele sa svojim IGP rešenjima u skorijoj budućnosti. Postoji mogućnost da Nvidia računa na slabašne performanse dosadašnjih Intelovih modela, na sličan način gde je njihova platforma ION bila dosta superiornija u odnosu na Intelovo Atom rešenje platforme.

Novi čipseti kompanije Nvidia bi mogli biti dostupni u prvom kvartalu 2010. Godine.

 

Izvor : www.tweaktown.com


Komentarišite na forumu