| Vesti | Hardver | Noctua predstavlja novu A seriju ventilatora
Hardver

Noctua predstavlja novu A seriju ventilatora

Uvodna

Noctua je juče, 2-og oktobra 2012. zvanično predstavila tri nova modela vrhunskih i tihih ventilatora A serije: NF-A4x10, NF-A6x25 i NF-A9x14.

Svi novi ventilatori su opremljeni sa tek uvedenim AAO (Advanced Acoustic Optimisation) ramom i kanalima za poboljšanje protoka na lopaticama (Flow Acceleration Channels) koji smanjuju vrtloženje vazduha i poboljšavaju aerodinamičnu efikasnost istih.

Upotrebljen je i, do sada veoma uspešan, SSO2 ležaj koji u kombinaciji sa garancijom za rad od 6 godina čini veoma primamljiv izbor tihih ventilatora od 40, 60 i 92 mm.

 

Noctua A Series 01

 

“Dobijali smo puno molbi za 40 i 60 mm modele kako za industrijske primene, tako i za klijente koji traže zamenu za bučne ventilatore u opremama za mrežu i skladištenje”, izjavio je mag. Ronald Mossig, direktor Noctua-e. “Uvereni smo da su novi NF-A4x10 i NF-A6x25 veoma konkurentni u ponudi za tu vrstu primene i da njihova efikasnost zaista pomera granice ventilatora tih dimenzija”.   

 

Noctua A Series 02

Noctuini ventilatori A serije koriste savremeni aerodinamični dizajn nazvan “Flow Acceleration Channels”, koji donosi značajna poboljšanja u odnosu protoka vazduha i buke naspram konvencinalnih lopatica unfirmnog oblika. Usled bržeg protoka vazduha na ključnim mestima kao što su vrhovi lopatica, kanali za poboljšanje protoka (Flow Acceleration Channels) umanjuju otpor vazduha sa usisne strane, vazduh se manje “lepi” za lopatice i time se postiže veća efikasnost i manji nivo buke koja inače nastaje od vrtloženja vazduha.

 

Noctua A Series 03

 

Još jedna stavka koja doprinosi izvanrednim performansama NF-A4x10 i NF-A6x25 ventilatora je mala dimenzija motora. Zahvaljujući aerodinamičnom i kompaktnom dizajnu, “kućište” od motora je manje nego kod konvecionalnih 4 i 6 cm ventilatora. To ujedno dozvoljava upotrebu lopatica sa većim površinama i doprinosi superiornijoj efikasnosti.

 

Noctua A Series 04

 

“Kako NF-A40x10 i NF-A6x25, tako je i NF-A9x14 reakcija na današnji trend koji vodi prema minijaturizaciji”, objašnjava Mag. Rolang Mossing direktnor Noctua-e. “Mini kompjuteri bazirani na ITX formatu i niskoprofilni HTPC računari sa moćnim procesorima postaju sve popularniji i zahtevaju tihe, efikasne i tanke ventilatore za hlađenje”.

 

Noctua A Series 05

 

Sa debljinom od samo 14mm, NF-A8x14 je mnogo tanji od standardnih 92×25 mm ventilatora. To ga čini izuzetno primenljivim na mestima gde bi standardni ventilatori zauzeli previše mesta, kao što je to slučaj kod niskoprofilnih CPU kulera u HTPC-ima i serverima.

 

Noctua A Series 06

 

Svi ventilatori su opremljeni sa unapređenom drugom generacijom Noctuinog čuvenog SSO ležaja, kao i sa AAO ramom koji je opremljen antivibracionim gumama, stepenasto upuštenim rubovima usisa (Stepped Inlet Design) i mikro udubljenjima sa unutrašnje strane (Inner Surface Microstructures) koji još više usavršavaju odnos performansi i buke.

Novi ventilatori su već dostupni sa preporučenom maloprodajnom cenom od EUR 12,90 / USD 15,90 za NF-A4x10, EUR 14,90 / USD 17,90 za NF-A6x25 i EUR 16,90 / USD 19,90 za NF-A9x14.

 

NF-A9x14

Noctua A Series 07

 

NF-A6x25

Noctua A Series 08

 

NF-A4x10

Noctua A Series 09

Za sam kraj ekipa PCAXE-a smatra da je ovo samo još jedan pogodak u sam centar od strane Noctua-e.

 

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar