| Vesti | Hardver | Naučnici Harvard-a unapređuju 3D štampu organa
Hardver

Naučnici Harvard-a unapređuju 3D štampu organa

Naučnici godinama eksperimentišu sa uzgajanjem organa u laboratorijama, ali još uvek smo daleko od tehnologije koja je spremna. Organski uzgojeni organi često su premali za ljudsku upotrebu i nemaju efikasan mehanizam za isporuku kiseonika.

Grupa naučnika sa Harvard-ovog Wyss Instituta je razvila rešenje koje podrazumeva 3D štampanje krvnih sudova na živim tkivima.

Njihov rad, objavljen u časopisu Science Advances, objašnjava kako će nova tehnika koja se zove SWIFT metoda (Sacrificial Writing Into Functional Tissue) omogućiti stvaranje većih, efikasnijih organa.

Tim je uspeo da stvori srčano tkivo koje bi moglo sinhrono funkcionisati tokom sedam dana. U video demonstraciji, tim je predstavio kako su stvorili stotine hiljada blokova za izradu organa koji potiču iz matičnih ćelija.

Zatim su zbijene matične ćelije stavljene u kalup, da bi se nakon toga implementirao šablon koristeći embedovano 3D štampanje.

Nakon toga bi se otkrili kanali koji mogu funkcionisati kao krvni sudovi. Otvoreni lumeni u krvnim sudovima obloženi su endotelnim ćelijama radi što boljeg oponašanja.

 

Izvor: Wyss Institute

 

Komentarišite na forumu…