| Vesti | Hardver | Mladi naučnici osvajaju Holivud
Hardver

Mladi naučnici osvajaju Holivud

intel

Najveće svetsko srednjoškolsko naučno takmičenje, Intelov internacionalni sajam nauke i inženjerstva (ISEF 2011), program Udruženja za nauku i javnost, stiže u Los Anđeles sledeće nedelje. Više od 1.500 učenika iz srednjih škola, izabranih putem više od 443 srodna sajma iz 65 zemalja, regiona i teritorija razmenjivaće ideje, prikazati najsavremenija istraživnja i pronalaske, i takmičiće se za nagrade u vrednosti od 4 miliona dolara. Region Evrope, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) predstavljaće 198 učesnika iz 33 zemlje. Svaki od učesnika osvojio je glavne nagrade na lokalnim i regionalnim takmičenjima pre nego što je izabran kao finalista Intelovog internacionalnog sajma nauke i inženjerstva.

Ovogodišnji finalisti obavili su istraživanja koja uključuju teme poput detektovanja zemljotresa, čišćenja naftnih mrlja, energetski efikasne tehnologije koje funkcionišu pomoću vetra, tehnologije koje će pružiti pomoć prilikom prirodnih katastrofa kao što je cunami, istraživanje metoda lečenja Alchajmerove bolesti i upotreba alternativnih tretmana kod hemoterapije.

Glavne nagrade obuhvataju Nagradu Gordon Mur, vrednu 75.000 dolara, koju dodeljuje Intel Fondacija u čast svog suosnivača i direktora u penziji. Pored toga, još dva projekta dobiće Nagradu Mladi Naučnik koju dodeljuje Intel Fondacije i koja vredi 50.000 dolara. Ukupni nagradni fond iznosi 4 miliona dolara.

„Intelov internacionalni sajam nauke i inženjerstva pruža priliku najboljim mladim naučnicima širom sveta, da razmene ideje i prikažu svoje najsavremenije naučne projekte“, izjavila je Elizabet Marinkola, predsednica Udruženja za nauku i javnost. „Inspirisanjem i nagrađivanjem mladih naučnika, ovaj program, sada u svojoj 62. godini, pomoći će budućim generacijama u pronalaženju rešenja za globalne probleme, koja su veoma važna za našu zajedničku budućnost“.

„Intelov internacionalni sajam nauke i ineženjerstva nije samo prilika za mlade ljude da se okupe i pokažu kvalitet i dubinu njihovih naučnih istraživanja, već im pruža i šansu da podele svoju strast i da budu nagrađeni za svoju intelektualnu radoznalost. Oni su najbolji ambasadori matematike, nauke i tehnologije“, izjavio je Ganter Jenger, korporativni direktor kompanije Intel za region Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

Kompletan spisak finalista dostupan je na sledećoj adresi. Svečano otvaranje sajma biće održano u ponedeljak, 9. maja u 19h u Los Anđeles Convention Centru.

 

Izvor: Intel

 

Komentarišite na forumu

 

Tagovi

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar