| Vesti | Hardver | Kineski naučnici koriste GPU superkompjuter za prvu simulaciju kompletnog H1N1 virusa na svetu
Hardver

Kineski naučnici koriste GPU superkompjuter za prvu simulaciju kompletnog H1N1 virusa na svetu

uvodna

NVIDIA je objavila da su kineski naučnici ostvarili znatan prodor u trci za borbu protiv influence koristeći NVIDIA Tesla GPU-ove kako bi se stvorila prva kompjuterska simulacija čitavog H1N1 influenca virusa na atomskom nivou na svetu. Naučnici sa Instututa za procesni inženjering Kineske Akademije Nauka (CAS-IPE) koriste molekularno-dinamičke simulacije kao što je „računarski mikroskop“ da zavire u atomsku strukturu H1N1 virusa. Koristeći Mole-8.5 GPU-ubrzani superkompjuter, koji sadrzi više od 2200 NVIDIA Tesla GPU-ova, naučnici su bili u stanju da simuliraju čitav H1N1 influenca virus, što im je omogučilo da provere aktuelna teoretska i eksperimentalna shvatanja virusa.

 

supercomputer

 

Mole-8.5 GPU superkompjuter nam omogućava da izvodimo naučna istraživanja koja ranije prosto nisu bila moguća„, rekao je dr Ying Ren, asistent profesora na CAS-IPE. „Ovo istraživanje je važan korak u razvoju efektivnijih načina kontrolisanja epidemija i stvaranju anti-virusnih lekova“.

Proučavanje bakterija i virusa kroz laboratorijske eksperimente je teško zato što su reakcije često suviše brze i delikatne da bi se uhvatile. I predhodne kompjuterske simulacije ovih sistema su bile izvan dometa superkompjutera, usled kompleksnosti simulacije biliona delića u pravim ekološkim uslovima.

Naučnici CAS-IPE načinili su simulacijski prodor razvojem molekularno dinamične simulacijske aplikacije koja koristi prednosti GPU ubrzanja. Simulacija je pokrenuta na Mole-8.5 GPU superkompjuteru, koji sadrži 288 serverskih čvorova. Sistem je simulirao 770 pikosekundi na dan sa integracijskim vremenskim korakom od 1 femtosekunde na 200 miliona atoma ili radikala.

 

nvidia_tesla

 

Među drugim primerima širokog opsega naučnih istraživanja koja su u toku u Kini koja koriste kompjuterske sisteme visokih performansi u kojima učestvuju GPU-ovi su:

  • Simulacija turbulentnog toka – Simulacija turbulentnih tokova je ključna u izučavanju svega od formiranja uragana do procesa mešanja u hemijskoj industriji. Ovo delo su dostigli naučnici sa Univerziteta u Pekingu koristeći Tianhe-1A GPU superkompjuter u Tiahjin Centru za superkompjuting.

  • Modeliranje vremenskih prilika – Naučnici na Nacionalnom institutu za odbrambenu tehnologiju simulirali su fizički model na dugim talasima radijacije. GPU-ubrzani model dostigao je dvostruki uspeh, koji je omogućio meteorolozima da modeliraju vremenske prilike na finijem nivou detalja ili rezolucije.

  • Simulacije fuzijske energije – Fizičari sa Kalifornijskog Univerziteta u Irvinu, koji rade u okviru međunarodne kolaboracije ITER projekta za istraživanje fuzijske energije, koriste Tiahne-1A GPU superkompjuter da ubrzaju žirokinetski torodijalni kod softvera za simulaciju fuzijske energije.

 

Izvor: nVidia

 

Komentarišite na forumu

 

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar