| Vesti | Hardver | INTEL PROCESOR SA 50 JEZGARA
Hardver

INTEL PROCESOR SA 50 JEZGARA

intel

Intel je oduvek bila kompanija koja diktira tempo. Nekada manje, nekada više, ali to je činjenica. Počelo je da se šuška o procesoru koji će biti namenjen serverima i biti izrađen u 22 nm litografiji i imaće 50 jezgara. Ime ovog mikro procesora će biti „Knight’s Corner“, a biće baziran na MIC (Many integrated core) arhitekturi.

O novom procesoru se naravno ne zna ništa više, ali da zvuči slično Larrabee-u, zvuči! Tu insinuaciju zasnivamo na činjenici da je Intel najavio da će gomila standardnih programa i kalkulacija biti i dalje efikasnija na standardnoj Xeon ponudi, ali da će ovaj CPU otvoriti nove horizonte u situacijama kada je neophodno usposliti procesor za izvršavanje paralelnih operacija gde je veći broj jezgara uvek u prednosti.

6_intel_48core

 

Intelova MIC arhitektura će biti zasnovana na istraživanjima, odnosno saznanjima sa projekata Larrabee-a i „Single-chip cloud computer“ koncepta, gde smo već bili u prilici da vidimo potencijalne mogućnosti 48-core semplova.

Intel je takoće naznačio da sama kompanija planira da u saradnji sa kompanijama Forschungsyentrum Julich (FZJ) i ParTec osnuje i upravlja ExaCluster laboratorijom (ECL) u Nemačkom gradu Julich. U samom laboratoriji će se razvijati tehnologije i metode za napajanje petaflops i exaflops sistema, odnosno superračunara. ECL će samim tim postati najnoviji član evropskog Intel razvojnog centra.

Kako danas stoje stvari, Intel pokriva monstruoznih 82% svetskog tržišta superračunara, pa nema razloga da ne verujemo da će „Knight’s Corner“ biti pun pogodak.

Izvor :intel

Komentarišite na forumu