| Vesti | Hardver | Intel Light Peak – jedan kabl za sve
Hardver

Intel Light Peak – jedan kabl za sve

intel

Light Peak je kodno ime za novu tehnologiju optičkog prenosa podataka proizvedenu od strane Intela. Tehnologija koja je predviđena da zameni trenutni USB koristi optičke žice i već današnjih dana može da ostvari brzine do 10 Gbps, a u budućnosti se očekuju i brzine od preko 100, pa čak i 1000 gigabita po sekundi. Intel naporno radi na razvijanju nove tehnologije, koja je ponovo prikazana, s tim što je ovoga puta prikazano kako jedna Light Peak konekcija može prenositi bilo koju vrstu podataka, audio, video…

 

1

 

Poenta cele priče je da će računaru biti sasvim dovoljan Light Peak port. Kroz, ovaj jedan, jedini kabl bićete u prilici da prebacujete gotovo sve vrste podataka na postojeće i nadolazeće eksterne uređaje. Poslednje Intelovo predstavljanje je pokazalo kako su sa Notebooka puštena dva video materijala visoke definicije (HD) na eksternom monitoru.

 

Sa ovim, možemo reći neverovatnim protokom, ostaje tako malo razloga zašto bismo ikada više koristili više od jednog kabla. Light Peak se lako može priključiti na različite vrste uređaja i Intel se nada da će već u ovo doba sledeće godine računari i eksterni uređaji već koristiti ovu tehnologiju.

 

Izvor: hiperlink

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar