| Vesti | Hardver | Intel otvara Software App Store i predstavlja nove Intel Atom čipove
Hardver

Intel otvara Software App Store i predstavlja nove Intel Atom čipove

intel

INTEL DEVELOPER FORUM, San Francisko, 14. septembar 2010. godine – Tokom prezentacije održane u okviru Intel Developer Foruma, izvršni direktori kompanije Intel naveli su planove za razvoj nekoliko softverskih i hardverskih rešenja, dok kompanija ubrzava sistem-na-čipu (SoC) proizvodne planove zasnovane na Intel® AtomTM grupi procesora.

Usled predviđanja da će milijarde dodatnih Internet povezanih uređaja biti online, Rene Džejms, viša potpredsednica i generalna direktorka, grupe Intel Software and Services i Dag Dejvis, potpredsednik i generalni direktor grupe Embedded and Communications Group, izlagali su na temu ekspanzije ovih procesora u rastuće tržišne segmente uključujući netbook računare, tablete, CE i smart telefone.

 

idf

Džejms: Najbolja iskustva su zasnovana na Intel arhitekturi

Tokom svog ključnog obraćanja u Moscone Center West u San Francisku, Džejms je istakla da će čvrsto integrisani i optimizovani softver i platforme pružati nove nivoe performansi, uporedo sa svežim mogućnostima i važnošću kreiranja inovativnog iskustva na nizu računarskih uređaja, od personalnih računara, preko smart telefona, do tablet računara i automobile, kao i na nizu Internet povezanih korisničkih uređaja.

Naglašavajući neprimetni prelazak sa jednog operativnog sistema na drugi, Džejms je predstavila Intel® AppUpSM center netbook app store namenjene korisnicima. Intel AppUp centar obuhvata i aplikacije koje se mogu besplatno preuzeti i aplikacije za koje se plaća, namenjene zabavi, socijalnim mrežama, igricama i produktivnosti, optimizovane za netbook računare.  Kako bi podstakli korisnike da isprobaju nove aplikacije, Intel AppUp sadrži opciju „isprobaj pre kupovine“, na taj način podstičući korisnike da kupe neke od aplikacija koje nisu planirali da kupe. Pokretanje ovog centra obeleženo je dostupnošću Adobe AIR aplikacija, kao i aplikacija sledećih kompanija: Accuweather, Barnes & Noble, Funkitron, Gibson Guitars, iWin, Kaplan, KONAMI, i Lifetime.

U želji da dopre do vlasnika netbook računara širom sveta, Džejm je najavila sporazum potpisan sa Best Buy, UK-based Dixons i India-based Croma o obezbeđivanju svih prodavaca  Intel AppUp centrom – instaliranim na svim netbook računarima koje prodavci nude, ali i na raspolaganju za preuzimanje sa interneta svim trenutnim vlasnicima netbook računara. Takođe, Džejms je najavila planove kompanije ASUS da isporuči svoju verziju Intel AppUp centra na netbook računarima, pod nazivom „asus app store,“ počevši od oktobra ove godine.

Tokom svog obraćanja, Džejms je naglasila pokretanje programa Intel AppUp Developer Program, dizajniranog da predstavlja inovativne aplikacije namenjene krajnjim korisnicima i da pruži šansu nezavisnim programerima i prodavce softvera da ostvare nove prihode uz pomoć programa kao što je Intel Million Dollar Development Fund. Rik Vaner iz kompanije Game Creators proglašen je za pobednika u kategoriji „Najinovativnija aplikacija“ u okviru takmičenja Intel Atom Developer Challenge za svoju igru pod nazivom „Goals.“ Džejms je takođe predstavila „On Intel AppUp“ ISV indentifikator, dizajniran da pomogne programerima u promovisanju svojih aplikacija putem Intel AppUp centra.

Džejms je naglasila da su tehnologije za neprimetno prelaženje sa jednog uređaja na drugi samo deo jednačine. Otvoreni operativni sistemi kao što su Intel i Nokia MeeGo koje zastupa Linux fondacija omogućavaju programerima da budu kreativni, produktivni i inovativni. Govoreći o doprinosu svake od vodećih industrija, Džejms je posebno istakla MeeGo ekosistem naglasivši veliki broj uređaja zasnovanih na MeeGo sistemu i kako će nezavisni programerski projekti i naredni MeeGo Web runtime, koji će biti u prodaji od oktobra, učiniti lakšim izradu aplikacija za ove uređaje. Pionir u oblasti Internet TV, Amino se takođe pridružio Džejmsovoj za govornicom kako bi pokazao da njegova kompanija koristi fleksibilnost i otvorenost MeeGo sistema u cilju obezbeđivanja inovativnih rešenja za smart TV.

 

idf_2

 

Dejvis: Smart, povezane, transformisane tehnologije

Za vreme diskusije o važnoj ulozi koju brend Intel Atom igra u isporučivanju inteligentnih računarskih tehnologija povezanim uređajima na bilo kom mestu, Dejvis je prikazao kompletnu seriju  Intel Atom procesora i kako kompanija isporučuje usluge zasnovane na Intel arhitekturi, nezavisno od samog računara. Dejvis je takođe naglasio kako rešenja kompanije Intel zasnovana na procesorima Atom mogu da obezbede idealnu osnovu za povezivanje na Internet, ‘inteligentno’ funkcionisanje i lakao dizajniranje sa šarolikim izborom za korisnike.

Tokom svog obraćanja, Dejvis je prikazao Tunnel Creek, novu seriju Intel® AtomTM E600 SoC processor series SoC procesora koja je razvijena posebno za embedded aplikacije poput infotainment (sistem koji je istovremeno informativnog i zabavnog karaktera) sistema za automobile, smart uređaje za umrežavanje i IP medija telefone. SoC pruža i dodatne mogućnosti na čipu i karakteriše ga otvorena konekcija za pojačanu fleksibilnost. Distributeri poput kompanija OKI Semiconductor, Realtek Semiconductor i STMicroelectronics će ponuditi međusobno povezane čipsetove i ostale propratne proizvode od silicijuma koje proizvode Dialog Semiconductor i ROHM Co, što će sam proces dizajniranja i izrade proizvoda učiniti lakšim, regulisati napon i sinhronizovati klokove, rekao je Dejvis.

Dejvis je nastavio sa otkrivanjem detalja o narednom Atom procesoru čiji je radni naziv Stellarton. Procesor se sastoji od procesora Atom E600 kome je dodat Altera FPGA na pakovanju od nekoliko čipova, što dodatno obezbeđuje fleksibilnost za korisnike koji žele da ugrade i poseban input-output ili ubrzanje i omogućiće programerima da brzo reaguju u promeni dizajna i odgovore na stalne zahteve tržišta.

Dejvis je takođe predstavio procesor Intel® AtomTM CE4200, pod kodnim nazivom Groveland, koji omogućava da se lako povežu Internet i TV.

SoC podrazumeva i 3-D podršku, H.264 HD mogućnost kodiranja za upotrebu modela kao što su sync-and-go između umreženih korisničkih aparata i prenosivih uređaja i podršku za istovremeno korišćenje više aparata kako bi bio omogućen dizajn efikasnih i pristupačnih uređaja za kućnu upotrebu. Kako bi adekvatno ispratili zakonsku regulativu, SoC karakterišu smart  tehnologije za upravljanje energijom, koje automatski pomažu da se čip isključi kada nije u upotrebi. Paket softverske opreme i poznatih alatki za integrisanje aplikacija je takođe dostupan, a proizvođači ih mogu upotrebiti i za druge proizvode i na taj način skratiti vreme potrebno za razvoj novih proizvida. Dejvis je izjavio da ADB, Samsung, Sagemcom i Technicolor planiraju da izrade set-top kutije zasnovane na novom SoC-u.

Predstavnici kompanija Microsoft, Dell i Visteon su se pridružili Dejvisu za govornicom.  Predstavnik Microsoft-a je objavio da je novi Windows Embedded Standard 7 kao i Windows Media Centar zasnovan na Intel arhitekturi. Takođe je pokazao prototip proizvode kompanija Acer i ASUS. Predstavnik kompanije Dell je pokazao naredni Dell konvertibilni uređaj zasnovan na Atom procesoru kompanije Intel čija se prodaja očekuje krajem godine. Predstavnik Visteon-a je pokazao kako se koristi serijski procesor E600 u narednoj generaciji automoto info-zabavne platforme. Dejvis je stavio akcenat na mobilne proizvode, zasnovane na narednom Intel SoC-u, čiji je radni naziv Oak Trail. Istakavši da Intel pruža bogatstvo izbora, u demonstraciju mobilnih uređaja bili su uključeni i ExoPC koji koristi Microsoft Windows Embedded Standard 7, WeTab koji koristi MeeGo i Cisco Cius koji koristi Android.

 

Komentarišite na forumu