| Vesti | Hardver | Intel i Micron predstavljaju 25nm NAND
Hardver

Intel i Micron predstavljaju 25nm NAND

intel

 

SANTA KLARA, Kalifornija i BOISE, Ajdaho, 1. februar 2010. godine – Kompanija Intel i kompanija Micron Technology, Inc. danas su predstavile prvi 25nm NAND koji omogućava isplativije uvećanje kapaciteta skladištenja u popularnim korisničkim aparatima kao što su pametni telefoni, muzički i medija plejeri (PMP uređaji) kao i novi diskovi visokih performansi (SSD).

 

 

NAND fleš memorija skladišti podatke i druge sadržaje koji se nalaze u potrošačkim elektronskim proizvodima čak i kada je napajanje električne energije isključeno. Napredovanje u smeru stvaranja manjih NAND jedinica omogućuje stalni napredak i uvođenje novih načina korišćenja tehnologije. Ne samo da je 25nm proces najmanji kada je reč o NAND tehnologiji, nego je to najmanja tehnologija poluprovodnika na svetu, što predstavlja tehnološko unapređenje koje će omogućiti dalji razvoj muzičkih, video i drugih sadržaja u potrošačkim proizvodima i kompjuterskim aplikacijama.

NAND tehnologiju je proizvela kompanija IM Flash Technologies (IMFT), kao zajednički projekat kompanija Intel i Micron, ima 8 gigabajta skladišnog prostora u jednom uređaju, čime je stvoreno rešenje visokog kapaciteta za skladištenje sadržaja današnjih malih potrošačkih uređaja. Sa površinom od svega 167mm2 toliko malom da može proći kroz središnji otvor na kompakt disku, ovi uređaji imaju 10 puta veći kapacitet nego onaj na standardnom CD-u od 700 megabajta.

Posvećenošću i investicijama u NAND istraživanja i razvoj, Intel i Micron su postigli da se gustina NAND uređaja približno duplo uveća na svakih 18 meseci, što vodi manjim, isplativijim proizvodima većeg kapaciteta. IMFT je započeo proizvodnju sa 50nm procesom u 2006. godini, da bi u 2008. godini bio pokrenut i 34nm proces. Sa današnjim 25nm procesom, kompanije ojačavaju vođstvo u domenu proizvodnje uvođenjem najmanje poluprovodničke litografije dostupne industriji.

„Predvođenje čitave poluprovodničke industrije u najnaprednijoj procesnoj tehnologiji je izvanredno dostignuće za kompanije Intel i Micron, i nadamo se da ćemo nastaviti da i u budućnosti pomeramo standarde i granice“ kazao je Brian Shirley, potpredsednik grupe za memorije u kompaniji Micron. „Ova tehnologija proizvodnje omogućiće značajne pogodnosti za naše korisnike kroz rešenja veće gustine.“

„Kroz stalno investiranje u IMFT, mi obezbeđujemo najnovije tehnologije i proizvodnju koja omogućava najefikasniju i najpouzdaniju NAND memoriju,“ izjavio je Tom Rampone, potpredsednik i generalni direktor grupe Intel NAND Solutions. „Ovo će obezbediti ubrzano prihvatanje SSD rešenja u računarstvu.“

Početak serijske proizvodnje 25nm uređaja od 8GB očekivan je u drugom kvartalu 2010. godine. Posebna pogodnost ovog procesa je mogućnost slaganja 8GB uređaja kako bi bio dodatno uvećan kapacitet skladištenja podataka. Umanjenje u veličini iznosi 50 odsto, u poređenju sa prethodnom procesnom generacijom, omogućuje manje a gušće (i time isplativije) proizvode. Na primer, SSD disk kapaciteta 256GB će biti moguće napraviti sa 32 ovakva uređaja (umesto prethodna 64), dok će za pametne telefone kapaciteta 32GB biti potrebno četiri, a za fleš karticu od 16GB biće potrebno svega dva uređaja.

Linkovi

 

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative kako bi kontinuirano unapređivao način na koji ljudi rade i žive. Dodatne informacije o Intel-u su dostupne na  www.intel.com/pressroom i blogs.intel.com

 

O kompaniji Micron

Micron Technology, Inc., jedna je od vodećih kompanija koje se bave naprednim poluprovodničkim rešenjima.Kompanija Micron proizvodi i prodaje DRAM, NAND fleš memorije, druge poluprovodničke komponente i memorijske module koji se koriste u vrhunskim računarskim, potrošačkim, mrežnim i mobilnim prozvodima. Micron se na NASDAQ indeksu kotira kao MU. Za više informacija o kompaniji, posetite www.micron.com.

 

 

Izvor: Intel

Komentarišite na forumu

 

Tagovi