| Vesti | Hardver | IBM Techology Alliance otkrio planove za 28nm čipove
Hardver

IBM Techology Alliance otkrio planove za 28nm čipove


Intel je pre nekoliko meseci otkrio svoje planove za 32nm tehnologiju proizvodnje čipova, a IBM je objavio da je već počeo sa razvijanjem tehnologije za 28nm tranziistore. IBM je juče objavio da su partnerske kompanije u alijansi definisale standarde za 28nm tehnologiju koju će on sa njima razvijati. U IBM TA (tehnološku alijansu) su ušle ključne kompanije za proizvodnju čipova. Uključujući Samsung, Infineon, i STMicroelectronics. Bitnije, u alijansu je ušla i AMD-ova bivša kompanija za fabrikaciju, GlobalFoundries, koja će se aktivno uključiti u razvoj 28nm čipova.

 

Kao kod Intelovih i IBM-ovih 32nm planova za proizvodnju čipova, 28nm čipovi će koristiti „low-leakage high k-metal gate“ tehnologiju. IBM tvrdi da njihovi preliminarni testovi pokazuju da su 28nm čipovi do 40% brži od onih izrađenih u 45nm tehnologiji i da troše do 20% manje energije. Veličina čipa je takođe impresivna; SRAM ćelije će imati površinu od 0,12 kvadratnih mikrometara.

Glavno tržište za ove čipove će biti mobilni internet uređaji, za koje IBM tvrdi da će sa 28nm čipovima imati duži vek na standby-u i manju potrošnju baterije. IBM-ova 28nm tehnologija je prvobitno najavljena u septembru 2008. godine, kada je CPA (Common Platform Alliance – Alijansa za zajedničku platformu) najavila da se udružila sa ARM-om da bi dizajnirali system-on-chip platformu koja bi koristila i 32nm i 28nm tehnologiju. 32nm ARM Cortex procesor za tu platformu je predstavljen na Kongresu Mobilnog Sveta u februaru.

Potpredsednik IBM-ovog centra za istraživanje i razvoj polu provodnika, Gary Patton, rekao je da: “Kroz ovu saradnju, IBM i njegovi partneri ubrzavaju razvoj tehnologije sledeće generacije da bi napravili 28nm čipove koji imaju visoke performanse, uz energestku efikasnost,  uz fokus na tehnološko vođstvo nas i naših partnera.“

IBM TA očekuje da će prvi 28nm čipovi krenuti u masovnu proizvodnju u drugoj polovini 2010. godine. Uz napomenu da su paketi za procenu dostupni tehnologiji čipova od marta 2009.

Da li ste vi impresionirani skokom u proizodnom procesu? Recite nam šta mislite na forumu.

Sibin Grašić

DevOps inženjer danju - WordPress Bog noću. Kad ne kuca po tastaturi, bakće se egzotičnim hardverom.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar