| Vesti | Hardver | ATi Radeon HD 4890 X2 u pripremi
Hardver

ATi Radeon HD 4890 X2 u pripremi

Sada kada grafičke kartice sa dva GPU-a stoje na vrhu po performansama, pitanje koje se samo nametnulo kada je izašao ATI Radeon HD 4890, je: „Kada će izaći X2 varijanta?“. Zvanično, AMD je odbio da da odgovor na to pitanje. Uzrok tome može biti činjenica da bi takva kartica bila izuzetno teška za proizvodnju, s’ obzirom na to da 4890 ima TDP od 190W. Ipak počele su da kolaju glasine o potencijalnim 4890 X2 karticama.

 

Po glasinama, neće postojati referentna Radeon HD 4890 X2 kartica koju će praviti AMD, već će ta odluka biti prepuštena partnerima. Bright Side of News tvrdi da je pričao sa čelnim ljudima iz neke od partnerskih kompanija AMD-a koje tvrde da planiraju da naprave 4890 X2 karticu na kojoj će jezgra raditi na 1GHz, i koja će imati ili 2Gb ili 4Gb GDDR5 memorije. Na sajtu napominju da neće da kažu koji je partner u pitanju, ali tvrde da da su videli neke „preliminarne dizajn opcije“ kartice.

Sajt takođe upućuje na skorašnji intervju sa Sašom Marinkovićem iz AMD-a. Navodno po intervjuu Marinković tvrdi da će „počistiti konkurenciju“. Ipak, posle gledanja video klipa, moramo reći da izjava o čišćenju konkurencije izvedena iz konteksta. On spominje da  HD 4890 kartice mogu imati 2 8-pinska konektora za napajanje, da bi partneri mogli da izbace fabrički overklokovane kartice. Na pitanje o X2 varijanti, Marinković odgovara: „slično kao i pri lansiranju Radeona 4870, možete videti performanse i skaliranje uz pomoć Crossfire-a. Tako da to isto možete uraditi i sa Radeonom 4890 i videti performanse“.

Iz gore navedenog, nigde se zvanično ne kaže da će partneri moći da prave 4890 X2 kartice, ali može se reći da je to implicirano. Tj. Ako stavite dve 4890 kartice u Crossfire, možete videti kako će buduća top-end kartica da se ponaša.

Mnogo je glasina i predviđanja koje su vezane za 4890 X2. Ali jedno je sigurno. Takva kartica bi sigurno trošila mnogo struje, a treba joj i dobar kuler. Da li bi ste vi zainteresovani za kupovinu Radeon HD 4890 X2 kartice? Možete nam reći šta mislite o tome na forumu.

Izvor: Bit-Tech

Sibin Grašić

DevOps inženjer danju - WordPress Bog noću. Kad ne kuca po tastaturi, bakće se egzotičnim hardverom.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar