| Vesti | Hardver | Hygrobots – Mali roboti koji rade na vlagu
Hardver

Hygrobots – Mali roboti koji rade na vlagu

Ductape

Mali roboti koji mogu da se pokreću imaju pregršt funkcija, počev od korišćenja u poljima medicine, pa sve do vojske.

Međutim, ono što brojni roboti nemaju jeste adekvatno napajanje, kako tvrdi tim istraživača sa Seoul National univerziteta u južnoj Koreji, a dosetili su se idealnog rešenja za problem – zašto ne bismo kreirali robota koji se pokreće na vlagu iz okoline?

Ono što je inspirisalo naučnike da dođu na ideju za ovakvog robota jesu biljke poput Pelargonium carnosum, gde se semenke te biljke zabadaju u zemlju, a kapice otvaraju i zatvaraju u zavisnosti od vlažnosti kako bi se osiguralo širenje semenki što je dalje moguće.

Hygroboti nisu napravljeni od biljnog materijala, već oni mimikuju mehanizme istih, i usmereni su za upotrebu pri lečenju ljudi od bolesti. Biljke poseduju veliki nivo ćelija, gde su neke vlažne, a neke ne.

Kada biljke dođu u kontakt sa vlagom, ovi slojevi reaguju time što se izdužuju i skupljaju, a dok ostali slojevi miruju, ovo na kraju rezultuje pokretom. Kako bi se potencijal doveo do značaja, istraživači su pokazali da hygrobot umočen u antibiotike može da prođe kroz kulturu ploče ispunjenu bakterijama, i da ostavi sterilizovan trag.

U budućnosti, ovi roboti mogu davati lekove ljudskom telu, pritom se napajajući putem vlažnosti kože. Oni takođe mogu biti opremljeni senzorima koji odgovaraju na druge gasove, a ne samo vodene pare.

 

Ductape 01

 

 

Izvor: Science Robotics

 

Komentarišite na forumu

Tagovi