| Vesti | Hardver | VEĆOM PLATOM PROTIV SAMOUBISTVA?
Hardver

VEĆOM PLATOM PROTIV SAMOUBISTVA?

foxconn

Kompanija Foxconn je jedna od najvećih IT kompanja, a rekorder je po mnogo čemu. Od skoro je ova kompanija rekorder i po broju učestalih pokušaja samoubistava radnika od kojih su neka bila na žalost uspešna. Podatak od čak 15 pokušaja samoubistva od početka ove kalendarske godine je blago rečeno frapantan!? Kako prenosi Wall Street Journal Foxconn je povećao platu radnicima 20%, ali da li je to rešenje problema?

Jedan pokušaj samoubistva, drugi, treći… 15. Hjustone (foxconn-e) imamo problem! Problem definitivno postoji, a koicidencija prevazilazi mogućnost da do istih nije dolazilo zbog problema i pritiska na poslu. Šta Foxconn radi tim radnicima i šta je konretan uzrok?

Ono što je definitivno potvrđeno je to da Foxconn „prisiljava“ svoje radnike da potpišu u ugovoru kalauzu pri kojoj moraju da rade 36 časova prekovremenog rada (overtime). Radnici ovo bezuslovno potpisuju jer tek sa overime-om mogu da se podiče da imaju pristojnu platu.

Edmund Ding je jedan od predsednika kompanije, a izjavio je sledeće.

 

„Povećali smo platu radnicima 20%, ali ne zbog samoubistava! Ovo smo planirali da uradimo već duže vreme“

Kako se kasnije ispostavilo, pričalo se o prosečnoj zaradi od 20%, što može da znači i da je nekima smanjena plata, dok je nekim radnicima foxconn-a plata uvećana!

Bilo kako bilo… 16! Na „Longhua C4″ Foxconn zgradi je pre par dana uočen još jedan radnik, a po svemu sudeći nije izašao na krov zgrade da zapali cigaretu.

 

3_foxconn_jumper

 

Izgleda da se ovo totalno odmaklo kontroli i suludo je čak i pričati koliko je ovo nepodnošljivo čak i pratiti u 21. veku!

Postoji još jedna stvar, a to je da Foxconn po ugovoru svoji poginulim radnicima, odnosno njihovim porodicama, daje 400.000 jena i godišnju penziju od 30.000 jena (jen= 0,146 američkih dolara). Pa je i to mogući motiv za samoubistvo. Tužno i istinito…

 

Izvor :tomshardware

Komentarišite na forumu

 

 

Tagovi
Đ

Đorđe Kovačević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar