| Vesti | Hardver | EVGA i nVIDIA spremaju novu dual GPU kartu za Noć Veštica
Hardver

EVGA i nVIDIA spremaju novu dual GPU kartu za Noć Veštica

evga

 

 

Zahvaljujući dvojici članova sa SLIZone foruma, F34R i OBI’Wan Kenobiju, saznali smo da nVIDIA planira da izbaci novi proizvod za noć veštica. Ako se vratimo na GPU Technology konferenciju, rečeno je da će kompanija izbaciti GeForce proizvod  krajem oktobra ili početkom novembra, ali čini se da je to svima izgledalo suviše rano za Fermi, GT300/GF100 bazirane grafičke karte.

 

Proveravajući ove vesti na EVGA sajtu, naišli smo na stranicu u news sekciji koja najavljuje ovaj događaj. Kako se ispostavilo, EVGA i nVIDIA su se udružili (ili da budemo precizniji, EVGA tim inženjera) i organizovaće žurku za 300 srećnih učesnika koji će doći u nVIDIA kamp u Santa Clari, Kalifornija, gde će osvedočiti lansiranje novog GeForce prozvoda. Ova informacija je prešla iz sfere neinteresovanja u visok stepen interesovanja, ali sa obzirom da je bar nama geografski veoma, znači da će neki od nas  morati da preskoče ovaj događaj. Okrenuli smo se našim izvorima i posle par sati saznali smo pravi razlog ovog događaja.

22_evga_halloween

 

Nakon razgovora sa par ljudi koji su u toku, uspeli smo da dođemo do srži ovog veoma zanimljivog objavljivanja. Iako nemamo finalni naziv za ovu kartu, izgleda da je EVGA uspela da napravi dual GPU kartu i to kombinujući GeForce GTS 250 sa GeForce GTX 275. Tako je, jedan GPU samo za PhysX u formi već dobro poznatog G92 čipa ( koji je debitovao kao 8800, kasnije rebrendovan u 9800, pa u GTS 250 i na kraju u GTX 260M/280M karte) i GT206/GT200b GPU koji ostaje samo za grafiku. Ovo ispada veoma zanimljiva i interesantna kombinacija, u najmanju ruku. Mislim da je ovo prvi put da je jedna kompanija uzela dva različita čipa i ukombinovala ih na isti PCB. Tech novinar sam 10 godina (od Dec, 15, 1999) , ali nikad nisam čuo za ovakvu kombinaciju.

 

22_evga_halloween_2

 

Kao što možete videti na ovoj „grubo sirovoj“ slici koju smo napravili ispod (napravljene su od dve slike od strane kolega sa TechPowerUP!, slika ne prikazuje tačan broj čipova), EVGA je uzeo za osnovni dizajn jedan PCB kao od GeForce GTX 295, sa leve strane se nalazi GTX 275 a pored njega je jednostavno postavljen G92 čip. Sa jedne strane imate 896MB koju koristi naravno GTX 275, a drugi GPU – G92 koristi samo 512MB, praveci zajedno do sada neviđenu kombinaciju od 1408MB GDDR3 video memorije.

22_EVGA_GeForce_PhysX_Mockup_6

Prototip slika: GT200b i 896MB levo, G92b i 512MB na desnoj strani

Ako smo dobro razumeli, NVIO2 čip je taj koji povezuje GTX 275, dok GTS 250 neće moći da prikazuje sliku uopšte. Jedina uloga GTS 250 čipa biće da se koristi samo u slučaju PhysX efekata – tokom običnog dana u Windowsu, G92b GPU će biti u režimu mirovanja (idle) kako bi trošio veoma malo energije. Čip će se „paliti“ samo kada se PhysX startuje. Ipak ove podatke nemojte uzeti za gotovo, ovo su neka od nagađanja.

Izostavićemo veoma interesantnu priču o tome kako je nVIDIA uložila sve napore da uopšte i napravi jedan PCB za GTX 295 za sledeći put, ali i ovako je najveća stvar oko ove vesti ustvari najava od strane EVGA. Kompanija očigledno nije uplašena da zakorači u svet modovanih PCB-ova, a to smo mogli i da vidimo posle izbacivanja GTX 285 Classified karte, koja ima tri 6-pinska PEG konektora za dodatnu overklokersku sposobnost (dobra vežba za nadolazeće čipove bazirane na Fermi-GeForce 300 seriju karti) – i sada imamo ovaj interesantan proizvod.

U trenutku pisanja vesti ne postoje informacije o ceni, ali možemo da se bavimo pretpostavkama ako uzmemo u obzir cene između GeForce GTX 285 1GB i 2GB modela (349-419$), koje će ići direktno protiv ATI Radeon HD5850 i 5870. Sve  svemu, ovo će biti veoma interesantna Noć Veštica.

 

Izvor : brightsideofnews

Komentarišite na forumu