| Vesti | Hardver | AMD priznaje: Količina ATI Radeon 5000 serije na tržištu nije dovoljna
Hardver

AMD priznaje: Količina ATI Radeon 5000 serije na tržištu nije dovoljna

ati

 

Poslednja vest iz AMD-a nam dolazi od njihovog CEO-a sa tvrdnjom da će kompanija biti u mogućnosti da tokom vikenda  isporuči novi kontigent grafičkih karti iz serije ATI Radeon HD 5000.  AMD navodi da je dostupnost poslednjih DirectX 11 grafičkih karti od izuzetne važnosti, i delimični krivac za slabu isporuku poslednjih grafičkih karti iz serije ATI Radeon HD5000 je Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

 

TSMC je napredovao sa usavršavanjem 40nm proizvodnog procesa, i u ovom trenutku Radeon 5000 serija grafičkih karti je jedina koja koristi ovaj proizvodni process.

23_ati

„Kao i kod svih proizvoda posle lansiranja, nemamo dovoljno kartica da zadovoljimo potraznju. Očekujem da će se situacija poboljšati u predstojećem periodu u narednim nedeljama I mesecima“, izjavio je Dirk Meyer, CEO kompanije AMD. Trenutno ATI isporučuje Radeon HD5700 i 5800 seriju grafičkih procesora, gde se cilja na deo potrošačke populacije koja ne pristaje na kompromise. Nažalost, zbog relativno malog proizvodnog procesa u 40nm tehnologiji od strane TSMC, kompanija ipak ne može da isporuči željeni kontigent DirectX11 grafičkih karti. Prodaja AMD-ovih procesora i čipseta iznosile su 1.069 milijardi dolara, dok su  jedinice grafičkih procesora dostigle prodajnu cifru od 306 miliona dolara.

 

Veliko interesovanje na tržištu  za  proizvode i platforme koje su u ponudi rezultiralo je time da AMD ostvari profitabilnost u trećem kvartalu 2009 godine. Porast broja isporuka mikroprocesora i grafičkih jedinica, uzrokovalo je uzastopan porast prihoda od 18%, potpunije iskorišćeni fabrički kapaciteti, prosečna prodajna cena mikroprocesora, kao i skok količine broja isporuka 45nm procesora, bili su uzrok  ukupnog finanskijskog uspeha AMD koroporacije u odnosu na predhodni kvartal, rekao je gospodin Meyer.

 

 

Izvor: xbitlabs

Komentarišite na forumu

 

 

Tagovi