| Vesti | Hardver | CES 2020: Samsung proglasio početak Ere Iskustva
Hardver Samsung

CES 2020: Samsung proglasio početak Ere Iskustva

Na uvodnoj prezentaciji predstavnika kompanije Samsung Electronics Co., Ltd na sajmu CES 2020 najavljen je početak Ere Iskustva. Kao glavni govornik, predsednik i izvršni direktor ove kompanije, H.S. Kim najavio je da će narednu deceniju obeležiti tehnološke inovacije usmerene ka ljudima, stvarajući personalizovana iskustva, koja život čine lakšim, prijatnijim i smislenijim.

„Era Iskustva potpuno će promeniti način na koji brinemo o sebi i svojim najbližima, kao i način na koji koristimo svoje domove i stvaramo sigurnije i pametnije gradove. Zahvaljujući najnovijim dostignućima iz oblasti robotike, veštačke inteligencije, 5G mreže i EDGE computing-a, imamo priliku da zavirimo u blisku budućnost, u kojoj će ove nove tehnologije pružati znatno bogatije korisničko iskustvo“, rekao je H.S. Kim. „Ono što naš pristup čini jedinstvenim jeste jasno zacrtana filozofija bazirana na inovacijama u službi čoveka, koje njegov svakodnevni život čine boljim.“

Suština ove humanističke vizije jesu personalizovana nega, kao i poboljšanje zdravlja i dobrobiti korisnika. Tokom uvodnog obraćanja, H.S. Kim je najavio dolazak robota kao „životnih pratilaca“, i predstavio Ballie, malog robota koji razume i podržava svoje vlasnike, reaguje na njihove potrebe i pomaže u održavanju kuće. Glavni i najbitniji faktor u ovim dostignućima i budućnosti personalizovane nege, jeste veštačka inteligencija, koja olakšava kontrolu informacija i zaštitu privatnosti.

Samsung je na sajmu predstavio i napredna, personalizovana zdravstvena rešenja. Aplikacija HeartWise putem pametnih satova podseća pacijenta tokom oporavka od kardioloških intervencija da vežba, beleži podatke o aktivnostima i neprestano prikazuje otkucaje srca korisnika tokom vežbanja. Ovi podaci se, putem pametnog telefona, automatski prenose u zdravstveni karton pacijenta, kako bi lekari i fizikalni terapeuti mogli da prate napredak oporavka.

Samsung je na ovogodišnjem sajmu CES omogućio i uvid u domove budućnosti, koji će, kako najavljuju, biti opremljeni vrhunskim inovacijama zasnovanim na veštačkoj inteligenciji, senzorima i analizi podataka. Ovakvi domovi će doprineti brisanju granice između fizičkog i digitalnog sveta, transformišući prostore u kojima živimo u šta god poželimo – umetničku galeriju, teretanu ili nešto treće. Tako će uz pomoć Samsung GEMS tehnologije, korišćenjem AR naočara, korisnici moći da vežbaju uz virtuelnog personalnog trenera ili da odu na planinarenje dok su i dalje u svojim dnevnim sobama.

Diskutovano je i o tehnološkoj evoluciji, koja će se odraziti i na ugradne kuhinjske aparate od kojih se očekuje da postanu idealni kulinarski partneri svojih korisnika – lični kuvar, nutricionista i šoping asistent, biće spojeni u jednom uređaju. Pametna i inovativna tehnologija može da prilagodi celokupno kulinarsko iskustvo korisnicima, nudeći im, između ostalog, predloge recepata i planiranje obroka u skladu sa ličnim preferencijama i namirnicama koje su trenutno na raspolaganju.

Ukazujući na porast globalne urbanizacije, Samsung je predstavio i svoju viziju pametnih gradova, u kojima će pametni sistemi uređaja, platformi i podataka učiniti urbani život sigurnijim i lakšim. Ova kompanija prepoznaje da će zahvaljujući Internetu Stvari biti omogućena veća ušteda energije i smanjenje emisije štetnih gasova.

Pored toga, stanovnici jedne pametne zgrade budućnosti moći će da pozivaju liftove, gase svetla ili proveravaju ima li slobodnih mesta za parkiranje jednostavnim dodirom ekrana ili glasovnom komandom. Kada se pojavi izvestan kvar, pametne zgrade će reagovati i zahtevati popravku pre nego što stanari uopšte uoče problem.

Kombinacija 5G mreže, EDGE computing-a i veštačke inteligencije potpuno će promeniti gradski prevoz. Nastupa nova era vozila, opremljenih petom generacijom mobilnih mreža, koja će omogućiti međusobnu komunikaciju između vozila, a samim tim i veću bezbednost na putevima.

Na kraju svoje prezentacije o Eri Iskustva, H.S. Kim istakao je tri ključne oblasti na koje će se kompanija Samsung fokusirati u budućnosti – bezbednost i privatnost, dobronamerna tehnologija i stanovništvo, a sve u cilju kreiranja boljeg života za sve. Napretkom tehnologije, raste i potreba za pojačanom zaštitom ličnih podataka, a Samsung će se pobrinuti da korisnici uživaju u potpunoj privatnosti uz pomoć veštačke inteligencije, EDGE computing-a i blockchain tehnologije.

Takođe, naglasio je da je svrha tehnologije da rešava socijalne probleme, edukuje i motiviše ljude na promene. U tu svrhu, kompanija Samsung će u 2020. godini raditi na širenju svog CSR programa „Together for Tomorrow! Enabling People“, razvijajući obrazovne programe i obuke o najnovijim tehnologijama baziranim na veštačkoj inteligenciji, robotici i Internetu Stvari.

 

Izvor: Samsung

 

Komentarišite na forumu…

AXE

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar