| Vesti | Hardver | CES 2018 – Pregršt inovacija na jednom mestu
Hardver

CES 2018 – Pregršt inovacija na jednom mestu

CES2018

Ove godine, festival CES 2018 koji se održao u Las Vegasu, bio je dom novih inovacija brojnih poznatih kompjuterskih robnih marki.

Najpre je na crtu istupila ADATA sa XPG RGB DDR4 memorijskim modulima – SPECTRIX D60RGB DDR4 koji kombinuju povoljne performanse i kvalitetan hladnjak, uz maksimalnu brzinu od 4600 MHz, kao i SPECTRIX DS40 DDR4 SO-DIMM, za koje iz ADATA poručuju da su prvi RGB SO-DIMM moduli na svetu.

Oba modula su opremljena XPG Auro Sync softverom koji omogućava da podesite svetlo i stvorite željenu atmosferu.

Nakon toga, imamo EMIX E40 slušalice gde iz XPG navode da su optimizovane za FPS igrače, kao i da poseduju optimizovanu Bit-tehnologiju za osluškivanje, koja pruža precizniji zvuk u pucačkim naslovima, što omogućava igračima da jasno čuju sve što se dešava oko njih, dok su EMIX I30 slušalice koje se stavljaju u uvo, ne samo zbog 5.2 okružujućeg zvuka koji pruža 3D zvučno okruženje, nego i zbog podrške brojnim platformama, među kojima su PC/Mac, Nintendo Switch, Sony PS4 VR, HTC VIVE, Xbox One, mobilni telefoni i tableti.

 

CES2018 01 T CES2018 02 T CES2018 03 T

 

Korisnik može lako da kontroliše i uživa u zvučnim efektima u bilo kojoj igri. Potom su usledile nove serije PCIe SSD-ova. SX8200 PCIe Gen3x4 SSD je namenjen kućnim korisnicima, a usklađen je sa najnovijim NVMe 1.3 standardom i poseduje najnoviju 3D NAND tehnologiju sa 64 sloja, sa brzinama čitanja i pisanja do 3200/1700 MB/s.

Tu je bio i RAID sistem sastavljen od SX8200 diskova, koji je baratao brzinama čitanja i pisanja od čak 5900/3300 MB/s, a ADATA je po prvi put predstavila NGSFF (Next Generation Small Form Factor) SSD, koji podržava velike kapacitete i čije su mogućnosti menjanja u radu (hot-swap) znatno poboljšane u odnosu na postojeće M.2 SSD-ove, kako navode čelnici. Izloženi U.2 SSD – SR2000SP, za poslovne primene, je nudio kapacitet do 8 TB, sa brzinama čitanja i pisanja do 3200/2400 MB/s, a namenjen je data centrima i serverskoj primeni.

Za korisnike mobilnih telefona, CW0050 je 6mm postolje za bežično punjenje, koje podržava Qi standard za bežično punjenje, za najnovije mobilne uređaje kao što su Apple iPhone 8 / iPhone X i Samsung Galaxy 8 / Note 8, a USB-C 3.1 2-u-1 kabl za punjenje, osim što nudi brzinu prenosa od 5 GBps na mobilnim telefonima sa USB-C konektorom, podržava i pametne telefone sa mikro USB konektorom. Za korisnike Android sistema, tu je najnovija Application Performance Class A2 memorijska kartica udruženja SD Association, koja je optimizovana za direktno snimanje aplikacija na karticu i značajno uvećana prostor za skladištenje podataka na mobilnim uređajima.

 

CES2018 04 T CES2018 05 T CES2018 06 T

 

Ako vam je potrebna baterija, tri nove i lagane eksterne baterije sa baterijskim ćelijama visoke gustine će se pobrinuti za to – P10050 / P16750 / P20010. Još jedan od noviteta na ovogodišnjem CES-u su i NV-DIMM-ovi, dizajnirani za kritične primene u data centrima. NV-DIMM-ovi predstavljaju kombinaciju DRAM-a i SSD-a, koja pruža veliki kapacitet i zaštitu u slučaju prekida napajanja. Bazirani na velikom ADATA-inom iskustvu u razvoju i istraživanju, najnoviji NV-DIMM serverski memorijski moduli mogu značajno da unaprede proračunsku efikasnost, produže životni vek SSD-ova i eliminišu rizik od neočekivanog gubitka DRAM podataka, usled nestanka struje.

ADATA je ponudila između ostalog i dva robota za igru i pametno učenje, Moonbubu i Moonbobo, koji se povezuju sa platformom u oblaku kako bi uvezali veštačku inteligenciju za glasovnu komunikaciju, prijateljsku i pametnu pomoć i daljinski nadzor bezbednosnih funkcija. Kingston je nakon toga predstavio 7-u-1 USB tipa C Nucleum.

Zahvaljujući većem broju portova Nucleum može izdržati sve poznate dodatke koje korisnici poseduju, kao što su miševi, tastature, čak i dodatni monitor. Korisnici mogu biti produktivniji uz čak sedam portova koje mogu koristiti istovremeno. A uz sve to Nucleum korisnici mogu napajati MacBook dok u isto vreme koriste eksterni hard disk i pune iPhone. Elektromagnetne smetnje (EMI) se mogu nekad pojaviti između USB 3.0 portova (na bilo kom uređaju ili sistemu), a Wi-Fi uređaji kao što su ruteri ili bežični miševi i tastature mogu biti pogođeni smetnjama. Kada je u pitanju Nucleum elektromagnetne smetnje su uklonjene zahvaljujući dodatnoj zaštiti i jednistvenoj poziciji portova. Zaštita je postavljena na USB portovima, a sami USB A i C portovi su pozicionirani suprotno jedni od drugih, umesto jedan pored drugog.

 

CES2018 08

 

Kada su gejmerske periferije u pitanju, Thermaltake je predstavio novu tastaturu koja će se priključiti rastućoj liniji, a u pitanju je X1 RGB Cherry MX Silver Speed/Blue Switch mehanička eSports tastatura koja poseduje Cherry MX Speed Silver prekidače, kao i prekonfigurisane svetlosne zone FPS1, FPS2, RTS, MMO, MOBA, anti-ghosting-om, makro snimanjem on-the-fly, USB i audio ulazima, kao i RGB svetlosnim efektima uz ergonomski dizajn. Nakon toga, za fanove novih kućišta, Thermaltake je pripremio Core P90 kućište od kaljenog stakla, koje je podeljeno na tri sektora – za grafičku kartu, PSU, kao i za ostale komponente za hlađenje.

 

CES2018 09

 

Core P90 takođe pruža instalacionu fleksibilnost, uz unutrašnji prostor koji poseduje 3+2 HDD mount-ovima unutar desne strane panela i dve 3,5 „/ 2,5“ HDD kompatibilne pregrade iza M/B ležišta. Tu je i podrška za do tri ventilatora od 140mm, jednog radijatora od 480mm, kao i AIO i DII rešenja za tečno hlađenje. Što se tiče napajanja, novi Toughpower iRGB PLUS Platinum Power Supply Series poseduje Riing 14 RGB ventilator sa 16.8 miliona boja, uz 12 podesivih individualnih LED-ova uz sedam modova osvetljenja.

 

CES2018 10

 

Kućište View 91 takođe poseduje panele od kaljenog stakla od 5mm, četiri ugrađena 140mm-tarska Riing Plus LED RGB ventilatora, 12 adresabilnih LED-ova, a mogu se implementirati i dva velika 200mm ventilatora na vrhu, tri 140mm ventilatora na dnu, dok još uvek postoji prostora za do šest ventilatora od 200mm. Thermaltake je izgradio ovo kućište kao radnu stanicu uz USB 3.1 tip C port za brži prenos podataka, kao i prostor za do dvanaest 3.5/2.5 inčna HDD uz 10+2 slotove za ekspanziju.

 

CES2018 11

 

Od periferija, takođe su bili predstavljeni Iris Optical RGB gejming miš, koji uz svetlosne efekte, nudi i senzor koji ima podršku do 5000 DPI, kao i gaming grade prekidače koji su tu radi izdržljivosti, a tu je i DRACONEM RGB gejming podloga za miš koja je opremljena RGB svetlosnom iluminacijom, četiri svetlosna efekta, kao i kompletnim redizajnom. Međutim, ovde se mislilo i na sigurnost, stoga je ova podloga optimizovana, a poseduje i biometrijski FIDO sertifikovani Touch ID sistem, koji omogućuje lagani login za PC sisteme, pristup željenim web stranama, kao i sigurnom enkripcijom fajlova.

 

CES2018 12

 

Izvor: CES2018, ADATA, Kingston, Thermaltake

 

Komentarišite na forumu