| Vesti | Hardver | ASUS Intel Performance Day
Hardver ASUS

ASUS Intel Performance Day

Hrvatska – Plitvička jezera 15-16 septembar

Kompanija ASUS nas je pozvala na „ASUS Intel Performanse Day“ događaj koji se održao na prelepim Plitvičkim jezerima u Hrvatskoj. Ideja događaja je bila rekapitulacija svih ASUS tehnologija u domenu laptopova koje su od kompanije napravile jednog od lidera ovog dela industrije.

Pre par dana smo testirali ASUS Fold OLED uređaj za koji smo rekli da je to „uređaj iz 2030. godine“ iz jednostavnog razloga što je kompanija ASUS zapravo uspela da napravi u potpunosti funkcionalan uređaj koji je jednostavno rečeno ispred vremena. Tokom testiranja nismo stekli utisak da je Fold nedovršen i da je u pitanju još jedan u nizu konceptualnih proizvoda, štaviše!

I to je zaista velika stvar, jer kod konkurentsktih sličnih uređaja taj „ukus“ nedovršenosti je ostao u „ustima“.

Suština ovog uvoda je taj što je upravo kompanija ASUS jedna od inovatora u sferi laptopova pa je cela prezentacija bila koncipirana tako da nas je ASUS podsetio još jednom na sve svoje tehnologije, inovacije i partnerstva, a tu pre svega mislimo na partnerstvo za kompanijom Intel.

Prezentaciju je održao Ivan Besskyi (Technical PR Leader), a ASUS je dosta pažnje poklonio tome da uporedi sebe u odnosu na konkurenciju i šta su njegove prednosti, te nam predstavio širinu svog porfolija na Intel H45 čipset baziranim proizvodima.

Takođe, podsetio nas je da prosečan korisnik menja laptop na svakih 4-7 godina, pa je produbio priču sa tim zašto je bitno pažljivo odabrati adekvatan prenosnik.

Prateći trend je da laptopovi budu sve tanji, lakši i tiši, pa čak i oni studijski, odnosno gejmerski. Naravno, to nije ni malo lak zadatak ako se uzme u obzir da najjači Intel procesori imaju TDP od 45W, a bez jakog procesora nema ni jakog gejmerskog ili studijskog laptopa.

Ne želeći da pravi kompromise (tako što će da instalira procesor sa manjom potrošnjom) i da to ima udar na performanse ASUS je dosta radio na svojim termalnim rešenjima.

Ono što je bitno da se razume je to da ASUS u potpunosti razvija svoja termalna rešenja tj ne koriste nekog OEM-a, već je sve „in house“ što bi se reklo u žargonu. Pre svega su nas podsetili koliko je samo dizajn ventilatora uznapredovao u poslednih dve godine, a tu se misli na povećan broj lopatica, te njihovo stanjivanje, što je doprinelo boljem strujanju vazduha, većem statičkom pritisku, nižoj buci i većoj efikasnosti u radu.

Takođe i sam motor ventilatora je dosta uznapredovao, pa novi ima 30% bolje performanse u odnosu na standardne motore kod većine ventilatora.
Način na koji se topao vazduh distribuira van kućišta laptopa je itekako bitan, a ASUS već neko vreme koristi „dual fan“ izduve što donosi do 15% bolje performanse kada se priča o protoku vazduha.

Bolje termalne karakteristike u odnosu na konkurenciju je donela i implementacija dvostrukih vrućih cevi što omogućuje i ugradnju jačeg procesora, ali i niže radne temperature kućišta kao i nižu buku.

Jedan od načina da se kućište laptopa smanji, a da pritom se i povećaju performanse hlađenja je inovativna ASUS tehnologija koja je nazvana „3D Vapor Chamber“. Vapor chamber tehnologija nije novina i koristi se odavno na klasičnim desktop grafičkim kartama, ali je ovde ASUS uspeo da savije tu komoru tako da prekriju GPU i CPU, a kako je vapor chamber 25% tanji od vrućih cevi (heat pipes) to omogućuje i tanje kućište laptopa, ali i bolje termalne karakteristike za 10W, što u svetu laptopova garantuje i nižu buku i veće performanse.

Što se tiče ostatka događaja, on je bio klasičan turistički gde smo uživali u čarima prirode i etno sela u kome smo odseli, te samom činu šetnje do nacionalnog parka Hrvatske „Plitvička jezera“ koji je blago rečeno čaroban. Takođe, ASUS nas je naučio da pravimo koktele te su za tu priliku doveli višestrukog svetskog prvaka u tome, a kako je to izgledalo pogledajte u ovom shorts-u:

 

Komentarišite na forumu…