| Vesti | Hardver | Apple prikazao novi iPod line-up i novu verzija iTunes 9
Hardver

Apple prikazao novi iPod line-up i novu verzija iTunes 9

apple

 

Septembar je, čini se mesec kada Apple tradicionalno „update“-uje  svoju ponudu iPod linije proizvoda od najjeftinijih do onih najskupljih verzija. Momci iz Cupertina nas ovaj put nisu razočarali sa svojim proizvodima čije je puštanje u prodaju najavio Steve Jobs lično.

 

Jobs je između ostalog goorio dosta i o poboljšanju performasni njihovog servisa iTunes App Store kao i novom operativnom sistemu njihovog prestižnog iPhone-a, koji će dobiti verziju  OS 3.1.

OS 3.1 donosi poboljšanu kontrolu glasom, bolje opcije za editovanje video fajlova kao i bolje vreme podizanja operativnog sistema na telefonima. Ovaj update koji besplatan, biće dostupan za vlasnike iPhone-a i iPod uređaja.

10_ipod_logo

 

Steve je takođe objavio iTunes verzije 9 koji donosi dosta novih mogućnosti koje uključuju i Home Sharing opciju, koja korisnicima omogućava sharing muzike, TV programa, filmova i raznih aplikacija putem mreže sa najviše pet računara. Tu su i poboljšane Sync sposobnosti, Genius Mix, novi izgled iTunes Store-a, iTunes LP, kao i mogućnost konfiguracije izgleda iPod i iPhone interfejsa putem iTunes aplikacije. Pre objavljivanja nove generacije proizvoda Jobs je sa zadovoljstvom izjavio da preko 225 miliona iPod-ova prodato od početka proizvodnje. Apple trenutno ima 74% pokrivnosti tržišta svojim iPod proizvodima, dok je SanDisk daleko iza sa 7.2%. Microsoft takoreći nema svog udela, sa besmisleno malih 1.1% udela na ovom tržištu. Apple je oborio cenu sadašnjim modelima druge generacije 8GB, 16GB i 32GB sa 229$, 299$ i 399$ na 189$, 249$ i 279$, respektivno. Ovim potezom Apple je napravio dosta prostora za modele treće generacije.

Kao što je očekivano, novi 3G iPod (modeli 32GB i 64GB)dolazi sa istom platformom kao iPhone 3GS. Nažalost, Apple izgleda i dalje ne želi da ubaci kameru na svoje iPod Touch modele. Novi iPod Touch startuje sa cenom od 199$ za 8GB model, 299$ za 32GB i 399$ za model od 64GB – model od 16GB nije više u ponudi.

10_ipod_lineup

„Sa cenom od 199$ iPod Touch je najpristupačniji proizvod koji omogućava pristup Apple-ovom revolucionarnom App Store-u, preko koga se može wireless putem skinuti preko 75.000 aplikacija direktno na iPod“, rekao je Phil Schiller, Apple-ov stariji podpredsednik za World Product Marketing.

„Kupovinom iPod Touch-a dobijate odličan džepni računar sa najboljim industrijskim mobilnim Web browser-om, kao i odličnu platformu za igranje sa svojim super tankim dizajnom“.

Klasični iPod HDD u iPod Classic-u je dobio proširenje nba 160GB sa pređašnjih 120GB i zadržao cenu od 249$.

iPod nano je takođe dobio svoju reviziju, i sada je dostupan sa kapacitetom od 16GB. Bazni dizajn je ostao nepromenjen u odnosu na prethodni model, dok je jedna od novosti ugrađena kamera za slikanje i video, kao i mikrofon i zvučnici za muzičke momente. Konačno je dodata i godinama zapostavljana opcija FM tuner-a. Model iPod nano od 8GB startuje sa cenom od 149$, dok za model od 16GB treba izdvojiti 179$.

„iPod nano je najpopularniji muzički uređaj koji je prodatu u preko 100 miliona primeraka“ izjavio je Apple CEO Steve Jobs. „Sada smo dodali i kameru u njegov neverovatno tanak dizajn bez dodatnih troškova po krajnjeg kupca“.

Prošlogodišnje osveženje ponude iPod shuffle-a nije najbolje prošlo među korisnicima. Nedostatak fizičke kontrole kao i prilično bezličan dizajn su bili ti koji su odbili korisnike. Apple ni ovoga puta nije mnogo poradio na dizajnu, ali su cene sada niže (59$ za 2GB i 79$ za 4GB). Dostupan je u plavoj, roze, zelenoj, srebrnoj i crnoj boji. U ponudi će biti verzija od poliranog čelika, verzija 4GB, po ceni od 99$.

 

Izvor: dailytech

 

Komentarišite na forumu