| Vesti | Hardver | AMD prvi do DirectX-a 11
Hardver

AMD prvi do DirectX-a 11

amd_vs_nvidia

Computex 2009: Tajvanski izvori blizu AMD-a i nVidie su potvrili da će AMD prvi izbaciti na tržište DirectX 11 kompatibilne grafičke kartice koje bi trebalo da stignu u oktobru ove godine – u periodu kada će Windows 7 biti spreman.

Izvori tvrde da je AMD „skoro spreman“ da lansira novu familiju GPU-ova, tj. da je spreman već neko vreme, ali  da kompanija čeka da se problemi sa TSMC-ovim 40nm procesom reše.

 

Nova familija GPU-ova, čiji predstavnik treba da bude RV870 (ovo nije zvanično potvrđeno),
će biti lansirana na tržište istim tempom kao i HD3000 i HD4000 generacija. Ovo znači da možemo da očekujemo od AMD-a da koristi par svojih najjačih GPU-ova da bi napravio najbržu karticu (kao i sa Radeonima HD3870X2 i HD4870X2).

Od nVidie se sa druge strane očekuje da izbaci jedan veliki GPU, ali ne konzervativni kao GT200. Fokus treba da bude na performansama i efikasnosti pri prebacivanju iz grafike u generalne zadatke (tj. korišćenje compute shader-a). Ostaje nejasno da li će novi GPU imati snage da pobedi dva manja Radeon GPU-a na jednoj ploči.

Izvori tvrde da su specifikacije za GT300 gotove, ali nVidia ćuti o datumu lansitanja. GPU-će koistiti TSMC-ov 40nm proizvodni proces, sa kojim AMD ima  problema. Što se može videti iz nedostatka RV740 čipova. Ako se problemi sa proizvodnim procesom ne reše, obe kompanije će biti u problemu, što će se loše odraziti na nas potrošače.

Sibin Grašić

DevOps inženjer danju - WordPress Bog noću. Kad ne kuca po tastaturi, bakće se egzotičnim hardverom.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar