| Vesti | Hardver | AMD predstavio 4 x86 „Llano Die“ 480 stream procesor
Hardver

AMD predstavio 4 x86 „Llano Die“ 480 stream procesor

amd

 

 

 

 

Advanced Micro Devices je u sredu predstavio prvi primerak mirkoproceosra kodnog imena „Llano Die“ koji predstavlja prvi x86 procesor koji je namenjen  svakodnevnom radu, koji je ujedno i grafičko-procesni „engine“. Što je još važnije ljudi iz kompanije AMD su izjavili da zbog „Liano“ procesora u 2011. godini, nema promene plana.

Baziran na prikazu „Llano Die“ jezgra, prikaznim od strane predsednika i generalnog menadžera kompanije AMD Ricka Bergmana, prvi primerci „Fuzije“ novog AMD procesora imaju 4×86 jezgra koji liče na Propus procesore (AMD Athlon II X4) kao i 6SIMD „engine“ ( sa 80 stremnim procesorima po „engine“-u) koji su slični Evergrin grafičkim čipovima (Ati Radeon 5800), memorijski  kontroler koji podržava rad sa PC-3 12800(DDR3 1600MHz) memorijom, koja će verovatno uz još nekoliko tvikova bolje raditi u paru sa x86 grafičkim procesorima. Procesor nema L3 memoriju u cilju smanjenja troškova proizvodnje, ali će zato imati 2MB L2 keš memorije (512kb po jezgru), koja je kontradiktorna predhodnim informacijama, prema kojima je ovaj čip trebao da ima 4MB L3 keš memorije.

amd_llano_shot

 

 

 

AMD  Llano imaće u funkciji oko 1 miljarde tranzistora, što je logično jer AMD procesor kodnog imena „Propus“ ima oko 300 miliona tranzistora, dok 480 strim procesor i dodatna specijalna logika broji oko 600 miliona tranzistora. Čip će biti izrađen u 32nm tehnologiji sa silikonom na procesoru radi bolje izolacije. AMD „Liano“ će podržavati ubrzanu obradu jedinice (accelerated processing unit odnosno APU) koja  je deo Sabina AMD platforme, koju sadrži  AMD 900 serija sa logičkim jezgrima. Takođe će podržavati  USB 3.0 tehnologiju, kao i SATA 600 i ostale novije tehnologije.

 

 

Izvor: xbitlabs

Komentarišite na forumu

 

Tagovi

Nenad Zarić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar