| Vesti | Hardver | AMD: Novi GPU i CPU proizvodi u 2018.
Hardver

AMD: Novi GPU i CPU proizvodi u 2018.

AMD CES

Čelnici kompanije AMD su izneli niz detalja na CES 2018-u koji se održava u Las Vegasu, u vezi svojih novih proizvoda i tehnologija namenjenih računarstvu visokih performansi koje će videti svetlost dana u ovoj godini.

Najpre, objavili su informacije o desktop APU-ovima koji su bazirani na Zen/Vega arhitekturi, nakon toga su predstavili gamu mobilnih APU-ova, uključujući i Ryzen 3, odnosno PRO modele, da bi na kraju pristigle i novosti o performansama dolazećih Ryzen procesora druge generacije koji su izrađeni u 12 nm tehnologiji, i čija se premijera očekuje u aprilu.

„Uspešno smo ostvarili sve zacrtane ciljeve za 2017. vraćajući AMD na lidersku poziciju u sferi računarstva visokih performansi, tako što smo lansirali čak 10 različitih familija proizvoda“, istakla je AMD-ova predsednica i CEO Dr. Lisa Su.

„U 2018. nastavljamo dalji razvoj najjačeg proizvodnog portfolija u istoriji kompanije, sa još jačim CPU-ovima i sa još moćnijim GPU-ovima, koji donose više mogućnosti i još bolje performanse, na široki spektar tržišta“.

Stariji potpredsednik AMD-a Mark Papermaster je podelio šta je to novo u AMD-u po pitanju proizvodnih tehnologija i planova za nove GPU i CPU proizvode, odnosno arhitekture u 2018. godini.

 

AMD CES 01

 

Kada je reč o X86 procesorima, Papermaster navodi da je Zen jezgro, koje se trenutno isporučuje u Ryzen desktop mobilnim procesorima, u proizvodnji paralelno u 14 nm, i u 12 nm, dok je Zen 2 dizajn kompletiran i doneće unapređenja u odnosu na prethodnika na više načina. Grafički procesori takođe neće biti izostavljeni time što će AMD proširiti Vega familiju proizvoda uz Radeon Vega Mobile GPU, koji je namenjen ultra-tankim notebookovima. Takođe, očekuje se i prvi Vega GPU proizveden u 7 nm, i koji će biti usmeren ka aplikacijama iz domena mašinske inteligencije. Navi, naslednik Vega arhitekture, će biti proizveden u 7nm tehnologiji, a tu su i MIOpen bazirana radna okruženja namenjena mašinskom učenju na proizvodnom nivou, uz podršku za TensorFlow i Caffe na ROCm otvorenoj eCosystem platformi.

 

AMD CES 02

 

Džim Anderson, stariji potpredsednik i generalni menadžer procesorske i grafičke poslovne grupe iz AMD-a, navodi da Ryzen desktop APU sa Vega grafikom donosi najbrži grafički ko-procesor u bilo kom desktop procesoru, napredne Quad-Core procesorske performanse sa 8 procesorskih threadova, 1080p FullHD igračke performanse bez potrebe za grafičkom karticom, što bolji igrački ugođaj uz Radeon FreeSync tehnologiju, kao i sve benefite Radeon Adrenalin drajvera poput Radeon Chill Enhanced Sync i Radeon ReLive. Prvi AMD-ovi desktop procesori proizvedeni u 12nm sa podrškom za Precision Boost 2 tehnologiju će se pojaviti u aprilu 2018.

 

AMD CES 03

 

Očekuje se i dolazak Ryzen PRO mobilnih procesora koji su dizajnirani da pokreću tanke i moćne enterprajz notebookove uz vrhunske performanse i najveću sigurnost u industriji, uz DASH menadžent. AMD Radeon Vega Mobile GPU će omogućiti dizajniranje nove generacije „ultra-tankih“ gejmerskih notebookova u 2018. koje će krasiti izuzetne performanse i fantastična efikasnost. AMD Radeon Softver će ove godine doneti podršku za HDMI 2.1 VRR (Variable Refresh Rate).

 

AMD CES 04

 

Ova podrška će biti pod okriljem Radeon FreeSync tehnologije, kad monitori sa HDMI 2.1 VRR tehnologijom stignu na tržište. Ubisoft je objavio da će Far Cry 5 doneti podršku za napredne mogućnosti Vega RX GPU-ova, kao što je „Rapid Packed Math“ kao i Radeon FreeSync 2. Vlasnici Radeon RX Vega grafičkih kartica će moći uživati u Far Cry 5 u izvanrednom kvalitetu i živopisnoj grafici uz fantastičan frame-rate i fluidan gameplay.

 

AMD CES 05

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite na forumu