| Vesti | Hardver | AMD lansirao novi Ryzen SoC koji će Atari ugrađivati u svoju konzolu
Hardver AMD

AMD lansirao novi Ryzen SoC koji će Atari ugrađivati u svoju konzolu

AMD nastavlja da proširuje portfolio svojih akcelerisanih procesora (APU) namenjenih ugradnim sistemima sa dva modela iz nove “R1000” serije. Ovi novi ugradni (“Embedded”) procesori su SoC (System-On-Chip) tipa, što će reći da pored dva štedljiva “Zen” bazirana jezgra, poseduju i kompletan Vega GPU sa tri “Compute” jedinice, kao i kompletan I/O kontroler koji podržava čak dva 10Gb mrežna porta.

Ryzen R1000 serija poseduje sve karakteristike svog prethodnika iz V1000 serije, ali uz manju potrošnju i manju cenu. Naravno, uštede na potrošnji i ceni su učinjenje smanjivanjem proja jezgara kojima raspolažu CPU i GPU delovi samog SoC-a.

Uprkos svojoj štedljivosti, Ryzen Embedded R1000 serija podržava do tri 4K60 displeja istovremeno, uz zadržavanje potrošnje na svega 12W, što obezbeđuje kreiranje ugradnih sistema bez ventilatora. Bilo da se radi o reklamnim panoima i displejima ili automatima igara na sreću, pa sve do najmodernije medicinske opreme, AMD Ryzen R1000 serija ugradnih procesora obezbeđuje podršku za 10bitni hardverski H.265 enkoding i dekoding, kao i podršku za VP9 dekodiranje, na čak tri 4K displeja pri 60 Hz.

Takođe, sve bezbednosne tehnologije koje poseduju ostali članovi Ryzen familije, poseduje i ovaj mali SoC. Usled izuzetnih karakteristika i odnosa cena/performanse, novi Ryzen R1000 SoC je naišao na izuzetnu podršku ključkih igrača u idustriji ugradnih računarskih sistema.

 

 

Sopstvena rešenja bazirana na novom Ryzen SoC-u su najavili industrijski lideri poput DFI-a, ASRock-a, iBase-a, Mentora, Stratacache-a, Quixant, Sapphire-a i mnogih drugih. Svakako najzanimljivije i širokom auditorijumu najprepoznatljivije ime je Atari.

Legendarna kompanija će svoju najnoviju konzolu – Atari VCS Game System, bazirati upravo na AMD Ryzen R1000 seriji ugradnih SoC-eva! Evo šta je Michael Artz, Atarijev COO imao da kaže povodom lansiranja novog AMD-ovog SoC-a:

“Zahvaljujući tome što AMD Ryzen Embedded R1000 pokreće Atari VCS, u mogućnosti smo da podržimo 4K60 rezoluciju sa HDR-om, što korisnici danas očekuju od modernog igračkog sistema. Novi AMD-ov Ryzen Embedded SoC će obezbediti zaštitu VCS-ovog softverskog okruženja i sadržaja, istovremeno dajući potpunu slobodu krajnjem korisniku i kompletnoj zajednici kreativnih VCS korisnika, da na konzolu instaliraju bilo koji drugi OS, koji požele, pored Atari OS-a”.

 

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite na forumu…