| Vesti | Hardver | AMD lansirao 7nm GPU sa podrškom za PCI Express 4.0
Hardver

AMD lansirao 7nm GPU sa podrškom za PCI Express 4.0

Radeon

Iz kompanije AMD dolazi GPU za koji se tvrdi da je prvi na svetu koji je proizveden u najnaprednijoj 7 nanometarskoj tehnologiji. AMD je bio prvi sa 55nm GPU-om, daleke 2007.

Potom je usledio prvi 40nm, nakon njega prvi 28nm, zatim prvi 14nm, a danas je kompanija odlučila da predstavi novi „Vega 7nm“ GPU.

Novi, „Vega 7nm“ GPU prvo dolazi na AMD Radeon Instinct MI60 grafičkim akceleratorima, namenjenim ubrzavanju mašinske inteligencije i donose povoljne performanse, kada je reč o najzahtevnijem procesiranju u FP64 preciznosti, od čak 7.4 TFLOPS-a.

Da bi GPU brzo procesirao podatke, AMD ga je spojio sa čak 32GB HBM2 memorije, omogućivši memorijski protok od 1 TB/s, uz ECC korekciju.

Kako bi omogućio skoro potpuno linearno skaliranje performansi sa dodavanjem više Radeon Instinct akceleratora, AMD ih je opremio sa „Infinity Fabric“ linkovima koji obezbeđuju protok od 200 GB/s između četiri povezana akceleratora.

 

Radeon 01

 

Da bi se sva ova sirova hardverska snaga adekvatno iskoristila u svrhe akceleracije najzahtevnijih zadataka iz domena mašinske inteligencije, AMD je lansirao najnoviju verziju svoje otvorene softverske platforme – ROCm 2.0. Ova platforma je dizajnirana da omogući ubrzani razvoj energetski efikasnih heterogenih računarskih sistema visokih performansi.

ROCm podržava 64bitne Linux distribucije – CentOS, RHEL i Ubuntu i podršku za najpopularnija razvojna okruženja za duboko učenje, kao što su TensorFlow 1.11, PyTorch (Caffe2) i ostale. Googleov direktor za TensorFlow je za AMD-ovu platformu naveo: „Google veruje da je otvoreni kod na dobrobit svakoga.

Mi smo videli kako korisne mogu biti tehnologije otvorenog koda za mašinsko učenje, kao što je TensorFlow. Zato nam je drago što ih AMD svojski podržava. Sa ROCm otvorenom platformom, TensorFlow korisnici će imati benefite od GPU akceleracije i još robusniji ekosistem za mašinsko učenje“.

AMD Radeon Instinct MI60, baziran na „Vega 7nm“ GPU-u, kao i ROCm 2.0 softverska platforma će biti dostupni korisnicima i partnerima idućeg meseca.

Krajem narednog kvartala, dostupna će biti i MI50 verzija Radeon Instinct akceleratora, koja će imati nešto manji broj procesorskih jedinica i 16 umesto 32GB HBM2 memorije, što će omogućiti pristupačniju cenu i dostupnost još širem krugu korisnika, što iz poslovnih, tako i iz akademskih krugova.

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite na forumu…

Tagovi