| Vesti | Hardver | AMD: Godinu dana EPYC procesora
Hardver

AMD: Godinu dana EPYC procesora

EPYC

U zvaničnom saopštenju kompanije AMD su objavljeni rezultati kao i put koji je prešao EPYC procesor, od lansiranja pa sve do brojnih inkluzija i saradnji sa ovom kompanijom.

Ovog meseca se navršava godinu dana od lansiranja AMD EPYC procesora i povratka kompanije na serversko tržište.

„AMD EPYC je odgovor na višegodišnje zahteve i apele najvećih imena u industriji za donošenjem izbora i povratku konkurentnosti na tržište serverskog hardvera. Za proteklih godinu dana, AMD EPYC je zahvaljujući svojim disruptivnim performansama i bezkompromisno fleksibilnoj platformi, redefinisao status quo koji već deset godina oblikuje serversko tržište“ – navodi se između ostalog u saopštenju.

Između ostalog se i navodi da je u kratkom vremenskom periodu, odnoseći se na tempo promena na serverskom tržištu, AMD EPYC procesor serije 7000 postao raširen u svim segmentima serverskog tržišta, kao i da je našao svoje mesto u serverima najeminentnijih imena ove visoko-profitabilne industrije.

 

EPYC 01

 

Juna 2017. godine, AMD EPYC 7000 serija procesora je lansirana, dok u avgustu 2017. godine Tencent i JD.com biraju AMD EPYC za svoje nove data-centre. Novembar iste godine beleži dolazi dolazak prvi AMD EPYC server od HP Enterprise – HPE Gen10 DL-385 i biva podvrgnut SPECrate2017_fp i SPECfp_rate2016 industrijskim benčmarcima.

Microsoft Azure postaje prvi globalni cloud provajder koji donosi AMD EPYC servere svojim korisnicima u decembru 2017. godine, a Baidu najavljuje dostupnost EPYC servera u svojim ABC sistemima. U februaru ove godine, Dell EMC lansira paletu novih servera zasnovanih na AMD EPYC procesorima – PowerEdge R6415, R7415, R7425, dok u aprilu Cray donosi podršku za AMD EPYC™ u svojoj CS500 liniji servera. Yahoo! Japan implementira AMD EPYC bazirane servere u svoje data-centre.

U junu ove godine, Cisco donosi svoje prve servere koji koriste AMD EPYC procesore, dok HPE lansira još novih modela EPYC procesora, a Tencent proširuje upotrebu AMD EPYC procesora. Takođe, italijanski Nacionalni Institut za Nuklearnu Fiziku implementira AMD EPYC servere za potrebe svojih istraživanja u sferi sub-atomske i astro-čestične fizike.

 

EPYC 02

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite na forumu…