| Vesti | Hardver | AMD demonstrirao performanse x86 procesora u 7 nm tehnologiji
Hardver

AMD demonstrirao performanse x86 procesora u 7 nm tehnologiji

Zen

Kako navode čelnici iza ovogodišnjeg festivala CES, zabeležena je najveća posećenost do sada, ali i broj izlagača koji je prezentovao najaktuelnije proizvode i projekte, a iz AMD-a navode da je ono što na njih ostavilo najveći utisak jeste premijerna konferencija uživo i tehnologije, odnosno proizvodi, koje je AMD tom prilikom lansirao, najavio i demonstrirao.

Na specijalnoj konferenciji („keynote“), na ovogodišnjem CES-u, AMD-ova predsednica i CEO, dr Lisa Su je uživo demonstrirala performanse procesora.

Oba procesora su zasnovana na AMD-ovoj novoj mikroarhitekturi, nazvanoj kratko i jednostavno „Zen 2″.

Prvi procesor je namenjen hiper-rastućem tržištu centara velikih podataka („datacenter“). U pitanju je AMD EPYC procesor druge generacije, sada već poznat pod godim imenom „Rome“.

Druga generacija EPYC procesora, dolazi u konfiguracijama do čak 64 jezgra po procesoru, a ova količina x86 jezgara u okviru jednog procesora je omogućena zahvaljujući tzv. „čiplet“ tehnologiji spajanja više manjih, fizičkih, procesorskih čipova u jedan masivni unificirani procesor.

 

Zen 01

 

Kako ga opisuju, „tajni sastojak“ ove tehnologije je AMD-ova „Infinity Fabric“ veza koja ih spaja. Jedan AMD EPYC procesor druge generacije je upoređen sa dva povezana Intel Xeon Platinum 8180 procesora. Procesori su testirani u identično konfigurisanim serverima pomoću standardnog industrijskog benchmarka – NAMD, koji simulira ogromni bio-molekularni sistem.

Rezultat javnog testiranja je pokazao da je jedan AMD EPYC „Rome“ procesor druge generacije približno 15% brži naspram dva Intel Xeon 8180 Platinum procesora.

Novi AMD-ov EPYC procesor druge generacije će biti lansiran u prodaju sredinom godine, kada će se znati i njegova cena.

Ono što se već sada zna, jeste da će EPYC procesor druge generacije biti u potpunosti kompatibilan sa kompletnom postojećom infrastrukturom, tako da će se bez problema moći ugrađivati u postojeće ploče i koristiti postojeće memorije i coolere. Drugi, i za svakodnevne korisnike mnogo zanimljiviji procesor koji je AMD uživo testirao na pozornici CES-a, jeste nadolazeća treća generacija AMD Ryzen desktop procesora.

 

Zen 02

 

I novi Ryzen je baziran na čudesnoj „Zen 2″ arhitekturi i proizvodi se u TSMC-ovim fabrikama u vodećoj 7-nanometarskoj tehnologiji. Pored toga što donosi drastično povećanje performansi naspram prve generacije AMD Ryzen procesora, treća generacija donosi i nove mogućnosti za čitavu AM4 platformu – prvu podršku za PCI Express 4.0 standard.

Pri tome, Ryzen procesor treće generacije je u potpunosti kompatibilan sa kompletnom postojećom infrastrukturom, tako da će se bez problema moći ugrađivati u postojeće ploče i koristiti postojeće memorije i coolere. Demonstracija uživo je bila upriličena kroz poređenje sa najjačim Intelovim desktop procesorom – Core i9 9900K.

Ovaj uzbudljivi dvoboj dva procesora sa 8 jezgara i 16 računarskih niti je odrađen u industrijski standardizovanom benchmarku – Cinebench 15. Oba procesora su pokazala praktično iste performanse, s tim da je za postizanje nivoa performansi Intelovog procesora od 530 USD na Amazonu (dana 11.1.2019), osmojezgarnom Ryzenu treće generacije trebalo čak 30% manje energije.

Pri tome, oba procesora su koristila istu memoriju – DDR4-2667 i isti Noctua Cooler, uz fabričke UEFI postavke platformi. Inače, sa postignutih 2057 CB15 poena, Ryzen treće generacije je 45% brži u odnosu na Ryzen 7 1700, model iz prve generacije.

 

Zen 03

 

Kao najveće iznenađenje za one prisutne na samoj konferenciji, a i putem YouTube prenosa uživo, predstavljalo je samo pokazivanje fizičkog izgleda procesora. Novi Ryzen treće generacije koristi „čiplet“ tehnologiju baš kao i serverski EPYC. Sam procesor je tako dizajniran da pored demonstrirane verzije sa 8 jezgara, bez problema može doći i u verziji sa čak 16 jezgara.

Ova demonstracija i prikazani potencijal novog procesora, kao i ostalih proizvoda koje je AMD predstavio su uticali da renomirani Tom’s Hardware Guide dodeli „The Best in show“ nagradu AMD-u.

 

Izvor: AMD

Komentarišite na forumu…