| Rubrike | Reportaže | AMD zvanično predstavlja R9 Nano grafičku kartu
Reportaže

AMD zvanično predstavlja R9 Nano grafičku kartu


Osobenosti novog čipa

 

Cena nove karte će biti 649$ na američkom tržištu, dok u Evropi možemo očekivati nešto višu cenu. Rezultati i recenzije su pod embargom do 10. septembra, pa tek nakon tog datuma možete očekivati sveobuhvatnu PCAXE recenziju. Sada se postavlja pitanje zašto bi neko kupovao Fury X kartu, kada to isto (pa i bolje) može dobiti sa novom R9 Nano. AMD je zamislio i pozicionirao karte prema dva zahteva. Ukoliko pravite vrhunski računar i rukovodite se performansama koje dobijate za uloženi novac, onda ćete ići na R9 Fury X. Sa druge strane, ako su Vam bitnije performanse po vatu (W), u tom slučaju ćete juriti R9 Nano. Pritom, R9 Nano možete ubaciti u svako minijaturno kućište bez ikakvih problema, što nije slučaj sa Fury X kartom.

 

amd r9 nano 017 t

 

Termalna karakteristika čipa je podešena na 75°C, pa nas veoma zanima da li GPU može da dostigne tu temperaturu u normalnom radu (pri gejmingu) i šta se dešava kada se to desi. AMD takođe obećava konfigurabilnost potrošnje, te se ona može podesiti da bude u nivou R9 Fury X (275W). Naravno, u tom slučaju je potrebno da imate i bolje uslove od idealnih, kako ne bi došlo do pregrevanja i „trotlovanja“ karte. Da napomenemo još i da AMD za sada ne dozvoljava kastomizaciju dizajna, ali u nekom narednom periodu taj embargo može biti povučen.

Pitanje koje je nas najviše kopkalo jeste kako je AMD uspeo da smanji potrošnju za čak 100W u odnosu na R9 Fury X, a da pritom ne „osakati“ Fiji čip. Podsetićemo da R9 Nano karte imaju kompletnu funkcionalnost i uporedive performanse jednog R9 Fury X proizvoda. Jedina razlika jeste nešto niža bazna frekvencija GPU čipa, koja sada iznosi 1GHz. Odgovor na ovo pitanje nismo baš u potpunosti prihvatili, ali u osnovi, za to je odgovoran power managment mehanizam. Jednostavno, GPU je podešen da ne povlači više od 175W iz napajanja i da sa tom maksimalno raspoloživom snagom odradi posao najbolje što može. Detaljnije odgovore ćemo imati kada nam R9 Nano konačno dođe u ruke.

Ukoliko imate nekih pitanja i nedoumica, molimo Vas da ih postavite na našem forumu.

 

Komentarišite na forumu