| Hardver | Procesori | ZEN4 i AMD Ryzen 7000 serija + ASUS Crosshair X670E Hero
Procesori AMD

ZEN4 i AMD Ryzen 7000 serija + ASUS Crosshair X670E Hero

Smena na tronu

Svaki put je isto! Jako malo se spava, mnogo se radi, ali sve se to zaboravi onog momenta kada završiš jednu od najbitnijih recenzija ove godine! Danas, 26. septembra u 15h časova je istekao NDA i možemo da Vam predstavimo nanoviju AMD procesorsku arhitekturu tj Zen4. Kada je Intel predstavio svoju novu platformu tj Rocket Lake procesore i nove skup čipova, prirodno je bilo da to poredimo sa najboljim iz AMD-a u tom momentu.

Kada se porede dve stvari tj. dva tabora, ako mene pitate postoje dve perspektive iz koje je jedino ispravno posmatrati stvari:
• Prva je da poredimo u tom nekom momentu bolje
• Druga je da poredimo generacijski stvari

A onda nakon toga donesemo sud ko je zapravo napravio bolji proizvod. Da pojasnimo. Intel je sa Rocket Lake procesorima doneo DDR5 memoriju, dok je AMD u tom momentu sa Zen3 procesorima i dalje bio na DDR4 standardu. Istini za volju, Alder Lake je imao i podršku i za DDR4. Ono što želimo da kažemo je da ćemo tek sa narednom generacijom Intel procesora u potpunosti moći da poredimo generacijski proizvode, tj kada obe platforme budu samo DDR5 tj dok se ta tranzicija ne završi.

Tako da opet poredimo šta je u ovom momentu bolji proizvod. Međutim, sada ipak i prvi put možemo da poredimo dve platforme koje su bazirane na DDR5, ali pre svega toga hajde da prođemo kroz AMD Zen4 arhitekturu koja je po mnogo čemu posebna.

Zen4 procesori su zaista odlični i AMD je uradio sjajan posao, a zbog svega prikazanog su zavredneli naše najveće priznanje, tj. AXEtraordinary značku, jer su jednostavno rečeno energetski efikasni i veoma brzi u odnosu na prethodnu generaciju.

 

Komentarišite na forumu…