| Hardver | Procesori | IMPERIJA UZVRAĆA UDARAC – Intel 12th Gen – Core i9 12900K + ASUS Maximus Hero Z690
Procesori

IMPERIJA UZVRAĆA UDARAC – Intel 12th Gen – Core i9 12900K + ASUS Maximus Hero Z690

Imperija uzvraća udarac!

Ok sekiraši, da se odmah razumemo. Procesor koji držim u rukama, tj. Intel Core i9 12900K je najbrži gejming processor ikada.

Sve mi se sviđa u vezi njega, ALI! Postoji to jedno veliko ALI – pa da ne tupimo mnogo, idemo po redu.

Arhitektura je nova i skroz drugačija, najavljen je najbrži gejming procesor i nezaboravno overklok iskustvo! Takođe Intel je najavio da će Alder Lake procesori biti izrađeni u „Intel 7 process-u“.

E sad, ako ne pratite sve ovo redovno pomislićete da je u pitanju 7nm, ali nije, Intelov 7 proces je zapravo radni naziv za njihovu 10nm arhitekturu. Sa novim procesorima došao je i novi socket LGA1700, a videćemo derivate Alder Lake procesora i u Mobile i Ultra mobile segmentu tj. prenosnim računarima.

Ono što je inovativno je to da po prvi put u desktop segmentu imamo hibridni procesor koji će imati velika i mala jezgra na jednom parčetu silicijuma. P-Core i E-Core tj Performance i Efficient jezgra.

Baš kao što i sama reč kaže, jasno je šta koje jezgro radi, tj. da su ona veća zadužena za zahtevnije zadatke, a ona manja tu da u pozadini pripomognu, ali i odrate one lakše zadatke bez potrebe da procesor bespotrebno troši energiju.

Takođe, najavljeno je povećanje performansi na nivou broja instrukcija po ciklusu za 19% u odnosnu na prethodnu generaciju procesora.

Izbor matične ploče je pao na moćni ASUS Maximus Hero Z690 kada je Intel u pitanju, dok je izbor matične ploče u slučaju AMD-a pao na Gigabyte B550 Aours Pro.

Zbog svojih performansi, Core i9 12900K odlazi sa AXE Advanced Design ali i Diamond priznanjem.

Nakon svega rečenog, ASUS ROG Z690 Hero matična ploča nemože da ne prođe nezapaženo, kako zbog inovacija koje donosi, tako i zbog odličnih perfomansi. Shodno tome ne preostaje nam ništa drugo nego da joj dodelimo AXE Diamond, kao i Axe Advanced design priznanja.

 

Komentarišite na forumu…