| Hardver | Procesori | Intel Core i7 4770K
Procesori

Intel Core i7 4770K

Intel Haswell

Četvrta generacija

 

Intel je predstavljanjem Core i7 4770K procesora zvanično predstavio perjanicu nove Haswell mikroarhitekture. Kao i svaku novu mikroarhitekturu Intel je Haswell-a razvijao poslednjih pet godina. Praktično, kada je završen nacrt Sandy Bridge projekta, u isto vreme startovan je novi projekat pod kodnim imenom Haswell. Kao i prethodnik, Ivy Bridge, Haswell je izrađen u 22 nanometarskoj litografiji, koja važi za najnapredniju u industriji poluprovodnika. Zaista ne čudi što je tako, jer su ulaganja Intela ogromna kada je u pitanju opremanje fabrika i razvoj novih proizvodnih procesa. Zbog svega toga je „Chipzilla“ već dugo vremena lider u ovoj grani.

Haswell je predstavljen kao potpuno novi dizajn, nova mikroarhitektura, dizajnirana praktično od nule. Da li je baš tako? Pa ne bismo mogli da se složimo u potpunosti, ali delimično da. Koncepcijski gledano malo toga se promenilo od Nehalem mikroarhitekture, koja je opet zapravo bila evolutivni pomak u odnosu na Core 2, koja je evolutivni pomak u odnosu na Pentium M, koji je takođe dobrim delom Pentium III i tako bi mogli da nabrajamo sve dok se ne bi vratili u daleku 1995. godinu kada je lansiran Pentium Pro. Sa druge strane prelazak sa AMD K10 na Bulldozer i Piledriver je radikalni zaokret, slično kao što je bio slučaj u vreme nesrećnog Netbursta.

 

 

Iako je Pentium Pro daleki rođak Haswell-a, teško je da se može reći da su to isti procesori. Ako se malo bolje zagledamo u Haswell jezgra, shvatićemo da postoje radikalne razlike u odnosu na Ivy Bridge kada je u pitanju izvršni endžin, odnosno broj izvršnih jedinica i FPU jedinice. Ipak, nešto detaljnije o mikroarhitekturi pisaćemo u daljem tekstu.

 

Intel Haswell 1 T

 

Ivan Vujić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar