| Hardver | Procesori | AMD Threadripper 7970X
Procesori AMD

AMD Threadripper 7970X

Ju, koliko jezgara!

Postoji serverski segment računara tj postoje takve platforme, postoje desktop platforme, ali postoji i nešto što se zove HEDT platforma. To je platforma koja u osnovi nudi workstation performanse koje su upakovane u desktop ruho. Kod servera nije bitna buka i potrošnja jer su serveri raspoređeni u sobama u kojima ljudi nisu prisutini i pristupa im se remote. Međutim kod HEDT platforme je bitno da potrošnja, a samim tim i buka, i dalje budu u granicama koje neko konvencionalno hlađenje može da iznese jer će jedan takav računar završiti u stanu ili studiju.

HEDT platforme služe za rendering, modeliranje, editovanje i slične zadatke. Takve platforme mahom koriste kreativci u industriji. Long story short i kod Intela i kod AMD-a smo do sada viđali takve platforme i procesore. Kod AMD-a su to Threadripper procesori, dok su kod Intela to to procesori iz serije Core X. Međutim od 2019 godine Intel se nije upuštao u proizvodnju novih HEDT procesora i postoji dobar razlog za to. Ukratko, jednostavno nemaju tehnološki odgovor na AMD Zen 3 jezgra koja su veoma brza i veoma efikasna tj. nemoguće za Intel je da recimo upakuje u razumnu veličinu čipa 32 performance jezgra, a da potrošnja bude, takođe, razumna. AMD je Threadripper platformu prvi put predstaviojula 2017 godine i sa tom platformom smo po prvi put dobili 16 jezgara i 32 threda u jednom desktop procesoru.

1950X se konkretno nalazi u Kockinom računaru tj AXE-R-u. Kada smo predstavili AMD 7000 seriju procesora najavio sam povučen rezultatima koje sam video da će AMD veroverovatno predstaviti novi Threadripper iz jednostavnovnog razloga što su novi procesori mega efikasni i neverovatno brzi. I tako je i bilo te smo dobili AMD Ryzen 7000 seriju Threadrippera u čijem se portfoliju imamo i procesor sa 64 jezgra i 128 tredova, gde su sva jezgra zasnovana na Zen 3 arhitekturi.

Najluđe od svega je to što postoje i Threadripper Pro procesori iz 7000 serije gde najjači model ima neverovatnih 96 jezgara i 192 thread-a! Ali hajde da se skoncentrišemo na „običan“ Threadripper koji je naravno sve samo nije običan. Naš prvi susret sa ovom serijom procesora se desio kroz build koji nam je na test ustupila lokalna kancelarija AMD-a. Pa hajde da proletimo kroz sve komponente. Izbor procesora je pao na AMD Threadripper 7970X procesor koji ima 32 jezgra i 64 treda, dakle ne onaj najbrži od 64 jezgra ali ne i onaj najslabiji sa 24.

Kada se podvuče crta nije nam bilo teško da kompletnu platformu nagradimo sa našim najvećim priznanjem – AXEtraordinary.

 

Komentarišite na forumu…