| Hardver | Procesori | AMD FX 8350 – codenamed Vishera
Procesori

AMD FX 8350 – codenamed Vishera

AMD FX8350 Vishera

Osveženi Bulldozer!

 

Tačno pre godinu dana ekskluzivno iz AMD-a, na testiranje nam je stigla kompletna Scorpius platforma. U pakovanju koje smo dobili na testiranje nalazio se AMD FX 8150 procesor „uboden“ u ASUS Crosshair V matičnu ploču zasnovanu na AMD 990FX čipsetu. Novi CPU bio je baziran na do tada nepoznatoj Bulldozer mikroarhitekturi, a rezultati testiranja pokazali su da se radilo o prilično loše izbalansiranom proizvodu.

Stavke koje čine dobar balans pri kupovini odgovarajuće platforme su cena, performanse, potrošnja, kao i napredak u odnosu na prethodnu generaciju. Problem sa Bulldozerom je bio u tome što ni u jednoj od ovih stavki nije predstavljao bitan napredak u odnosu na Thuban jezgro, barem ne kada je desktop platforma u pitanju, ali postoji tu i još nešto: Svi smo imali ogromna očekivanja!

U međuvremenu AMD je spustio cene FX procesora do granice profitabilnosti, pa je za relativno mali novac moguće sklopiti PC sa čak osam procesorskih jezgara. Ipak, mnogi su strpljivo iščekivali redizajn mikroarhitekture i evo konačno je Vishera stigla na test.

 

 

Podsetićemo se zaključka koji smo dali za AMD FX procesore: „AMD u što kraćem periodu mora da ispravi dve bitne stavke kod FX serije procesora: visoku potrošnju i nizak IPC, odnosno performanse. Aduti za kupovinu ovakvog procesora svakako ne mogu biti samo broj jezgara i frekvencija“.

 

Logo

 

AMD je sa novim FX 8350 procesorom obećao oko 15% veće performanse nego sa dosadašnjim „top modelom“ FX 8150. Ako posmatramo silicijumsku pločicu na kojoj je izvršena difuzija novih Piledriver jezgara, sve deluje veoma slično. Broj tranzistora ostao je nepromenjen, dobrim delom i mikroarhitektura. Sve deluje samo kao novi stepping Bulldozer jezgra, ali stepping ne podrazumeva izmene u mikroarhitekturi. Očigledno da je nakon B2 revizije Zambezi jezgra, namerno preskočio B3 stepping.

 

znatno bolji gaming T

 

Vishera nosi kodnu oznaku C0. Zahvaljujući redizajniranim jezgrima, baziranim na Piledriver mikroarhitekturi, koju smo detaljno opisali u testu Trinity APU-a, novi FX procesor poseduje od 3-15% veće performanse na istom kloku od prethodnih FX procesora baziranim na Bulldozer jezgrima. Dodatne optimizacije, potrošnja koja je stavljena pod kontrolu, naročito pri overklokingu i radne povećane radne frekvencije čine ovo jezgro bolje izbalansiranim proizvodom.

 

fx overview Timproved performance T

 

Na kraju, sve ovo je rezultovalo povećanjem performansi za oko 15% i naravno, smanjenjem potrošnje, što se naročito vidi na višim frekvencijama i u turbo core režimima.

Cenovna politika AMD-a ostaje nepromenjena, a Visheru je moguće pazariti za isti novac kao i Zambezi, što ovaj CPU čini veoma pristupačnom ponudom.

 

Tagovi