| Hardver | Mrežni uređaji | Ne kupuj običan ograničeni ruter! Kupi ruter sa proširivim dometom!
Mrežni uređaji ASUS

Ne kupuj običan ograničeni ruter! Kupi ruter sa proširivim dometom!

Koji su razlozi zašto bi trebalo da kupite proširive Wi-Fi rutere sa Mesh podrškom?

Na kvalitet pokrivenosti Wi-Fi signalom u prostorijama vašeg doma, ili poslovnog prostora utiču mnogi faktori, kao što su: lokacija prostorija, broj i materijali od kojih su izgrađeni zidovi, debljina tih zidova, prisustvo bilo kakvih prepreka, pozicija samog rutera itd. Jednostavno, mnogi faktori utiču na signal samog rutera, te na kraju i brzine i protoka koji ćete imati na svom uređaju.

Šta se obično dešava kada signal više ne „doseže“ do vašeg uređaja i kada morate da proširite Wi-Fi pokrivenost, a sve to kada koristite „običan“ Wi-Fi ruter? U suštini, neophodno je dodati ripiter ili drugi ruter za prenos jačanje signala. Ovo je jednostavan i u većini slučajeva najpristupačniji način da „ojačate“ signal u vašem objektu ili objektima, te ujedno i da povećanje pokrivenost istog tog signala. Međutim, postoje neki nedostaci, pa ćemo pričati o njima.

Ukoliko ste recimo povezani na Wi-Fi mrežu unutar objekta koji za proširenje signala koristi ripiter ili jednostavno ripitujete mrežu preko dodatnog rutera, problem nastaje jer u tom slučaju morate da kreirate dve mreže, sa dva različita naziva tih mreža, jednu mrežu za glavni ruter i jednu mrežu za ripiter (ili dodatni ruter). Što znači da kada izgubite signal na jednoj mreži, vaš uređaj morate da konektujete na drugu mrežu. U suštini to može da predstavlja problem, jer ćete imati prekide u konekciji, i samo od važnosti tih prekida zavisiće koliko će to vama smetati, a smetaće vam sigurno.

Drugi problem kod ripitera je taj kada izgubite mrežu sa glavnim ruterom, nećete biti prebačeni na najbrži Wi-Fi signal, tj. signal sa najjačim dometom. Vaš uređaj će jednostavno biti „povezan“ sa jednim izvorom sve dok signal potpuno ne nestane, a zatim će se spojiti na drugi.

Čak i u udaljenim prostorijama i na različitim spratovima, ako je kuća velika recimo, signal rutera možda neće u potpuno nestati, ali će biti u velikoj meri oslabljen, sa čim će oslabiti i brzina internet protoka podataka na vašem uređaju. U ovom slučaju, klijent Wi-Fi mreže zadržaće vezu sa ruterom i njegovim slabim signalom, umesto da se automatski poveže na najbliži ruter sa najboljim signalom i protokom.

Podešavanja u ruteru neće se automatski primeniti i na ripiter. U ovom slučaju, ruter i ripiter deluju kao zasebni uređaji i zahtevaju individualnu konfiguraciju. Uzimajući u obzir takve nedostatke, kreiranje bežične Wi-Fi mreže u kući na bazi tradicionalnog ili ti običnog Wi-Fi rutera i ripitera (ili drugog rutera) nikako nije dobro rešenje.

Rešenje u ovoj i njima sličnim situacijama su takozvani Mesh sistemi. Prisustvo mrežnih uređaja sa omogućenom Mesh mrežom (proširivi Wi-Fi ruteri) u potpunosti će rešiti gore navedene probleme.

ASUS posvećuje izuzetno veliku pažnju kada je Mesh tehnologijama u pitanju, i u svom portfoliju ima Wi-Fi rutere sa Mesh podrškom (proširive rutere), tj. specijalne uređaje dizajnirane za rad u Mesh mrežama.

Rešenje svih iznad spomenutih problema rešiće ASUS-va AiMesh tehnologija gde ruteri komuniciraju jedni sa drugima, ali na totalno drugačiji način, u poređenju na „obične“ rutere. Pored toga, imajte na umu da svi ASUS ruteri koji podržavaju AX standard (sad već standard koji je ušao u široke narodne mase) dolaze sa besplatnom podrškom za AiMesh bez izuzetaka, što nije slučaj kod ostalih proizvođača sa sličnim rešenjima.