| Hardver | Matične ploče | ASUS Rampage VI Omega
Matične ploče ASUS

ASUS Rampage VI Omega

Najbolja od najboljih!

Rampage serija matičnih ploča iz Asusovog portfolia je godinama donosila pregršt novina iz serije u seriju kada je reč o „High-end” segmentu. Ovog puta Asus je otišao korak dalje i nakon Asus Rampage VI Extreme ploče, stigla nam je Asus Rampage VI Omega na test. Naslednici Asus Zenith Extreme i Asus Rampage VI Extreme ploče nose imena Alpha i Omega,  čime je Asus hteo da stavi do znanja korisnicima da su „Alfa i Omega” u najelitnijem segmentu za AMD i Intel platforme.

Upoznati smo već sa činjenicom da su procesori Intel X299 platforme „gladni struje” i potrebna im je odlična naponska sekcija , pogotovo kada je reč o Skylake-X procesorima, dok su Kabylake-X procesori prelak zalogaj za ploču ovakvih karakteristika. Shodno tome, procesor koji će biti korišćen za testiranje ploče je šesnaestojezgarni Intel i9 7960X. Da li će Omega opravdati cenu od oko 700 evra imaćete priliku da saznate u današnjem testu.

Unboxing i propratni paket

Kutija je od čvrstog i kvalitetnog kartona koji će se pobrinuti da ploča i propratni materijal ostanu dobro zaštićeni. Na prednjoj strani kutije se nalazi krupnim slovima naziv matične ploče, kao i ROG logo u gornjem desnom uglu. S druge strane kutije nalazi se slika matične ploče kao i njene specifikacije.

Prilikom otvaranja kutije, ispod poklopca nailazimo na još jedan diskretan ROG logo kao i dobrodošlica u Republiku. Propratni paket se nalazi u četiri odvojene pregrade.

Pored same ploče, propratni paket čine sledeće komponente:

 1. 1 x ROG logo plate stiker
 2. 4 x SATA 6Gb/s kabla
 3. 3 x M.2 pakovanja šrafova
 4. 1 x ASUS 2T2R dual band Wi-Fi antena
 5. 1 x Fan Extension Card II (6 x 4-pin fan konektora, 3 x RGB konektora, 3 x 2-pin termalni senzor)
 6. 1 x Fan Extension Card II napojni kabl
 7. 1 x Fan Extension Card II NODE konektor kabl
 8. 1 x Fan Extension Card II pakovanje šrafova
 9. 1 x SLI HB Most ( 2-Way )
 10. 1 x Q-Konektor
 11. 1 x ROG logo stiker
 12. 1 x Produžni kabl za RGB (80 cm)
 13. 1 x Produžni kabl za adresibilni RGB
 14. 3 x Temperaturne sonde
 15. 1 x USB stik sa drajverima i programima
 16. 1 x ROG podmetač
 17. 1 x ROG SATA 6G kabl
 18. 1 x ROG Thank you kartica
 19. 1 x ROG DIMM.2 sa hladnjakom
 20. 1 x M.2 pad za ROG DIMM.2
 21. 1 x Šrafciger

ASUS nije štedeo što se tiče propratnog paketa, što je i očekivano za „High End” ploču ovakvih karakteristika. Od zanimljivih stvari u paketu izdvojili bismo Fan Extension Card II na koji može da se priključi dodatnih šest 4-pin ventilatora, tri RGB konektora kao i tri 2-pin konektora za termalne sonde. Kako se sve manje koriste optički uređaji, ASUS je drajvere i programe ubacio na USB stik. Pozdravljamo takav potez.

U

Uroš Božić

1 komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar

 • Negde sam pročitao da nije dobra za gaming, ne znam da li je to istina. Što se matičnih ploča tiče, moj favorit je ROG serija Rampage 10 Black.