| Hardver | Matične ploče | ASUS trio – TUF, PRIME, ROG
Matične ploče

ASUS trio – TUF, PRIME, ROG

TUF ROG PRIME

Tri ploče, jedan čovek! 

Pred nama su tri matične ploče koje će vam osigurati kako garantovano uspešne gejmerske sesije, tako i funkcionalnost ma u kom god se poslu nalazili, uz više nego povoljne performanse.

Naime, TUF B450M-PLUS GAMING, PRIME B450-PLUS, ROG STRIX B450-F GAMING su tri ASUS-ove matične ploče koje nude specifikacije dovoljne da zainteresuju svakog gejmera ili poslovnog korisnika koji traže idealan hardver koji bi odgovarao njihovom korisničkom profilu.

Najpre imamo TUF B450M-PLUS GAMING, za kojeg iz ASUS-a navode da će vam „više nego adekvatno opremiti vašu borbenu stanicu“.

TUF Gaming matične ploče su specifično dizajnirane i testirane kako bi neometano funkcionisale i kroz intenzivne operacije, tako i poduže gejmerske sesije.

TUF B450M-PLUS GAMING je mATX gejming matična ploča koja poseduje Aura Sync RGB osvetljenje, podršku za DDR4 3466MHz, 32Gbps M.2, HDMI 2.0b, Tip C, kao i nativni USB 3.1 Gen 2.

Radi dodatne bezbednosti, implementirani su GPU Temperature Sensing i Fan Xpert 2+, koji će se postarati da svaki ventilator postigne savršen balans performansi hlađenja. Nakon toga, TUF Protection modul sadrži redizajnirani ASUS-ov PCIe slot, SafeSlot, ESD Guards, koji štite komponente od elektrostatike i produžavaju životni vek istih, Digi+ VRM, kao i nerđajući I/O.

Na kraju nam dolaze izdržljive TUF komponente – TUF LANGuard protiv statičkog elektriciteta, TUF Chokes za sistemsku stabilnost i bolji rad CPU, TUF Capacitors za do 20 odsto bolje regulisanje temperature, and TUF MOSFETs za maksimalnu istrajnost.

  

TUF ROG PRIME 01 T

  

Za PRIME B450-PLUS se navodi da ovaj član rastuće Prime serije nudi solidne temelje za vaš prvi build, kao i fleksibilnost kako biste ga postepeno nadograđivali adekvatnim komponentama. Spojeno je sve ono što je inkorporirano u AMD Ryzen procesore uz ASUS dizajn i inženjering, tako da možete uživati u automatskom podešavanju sistema, sveobuhvatnoj kontroli hlađenja i više nego povoljnim zvukom na ploči.

Kada se priča o PRIME B450-PLUS, u pitanju je AMD AM4 ATX matična ploča sa Aura Sync RGB header-om, DDR4 od 3466MHz, M.2 HDMI 2.0b, SATA od 6Gbps, kao i USB 3.1 druge generacije. Uz Fan Xpert 4 Core, imate detaljne kontrole za ventilatore i AIO pumpe, kao i GPU-temperature sensing za duže gejmerske sesije.

Kod PRIME B450-PLUS je zastupljena brza konektivnost uz USB 3.1 Gen 2, kao i nativni M.2. Što se tiče ASUS Aura Sync headera, konektor za RGB LED trake je lako sinhronizovan sa sve većim asortimanom Aura Sync odgovarajućeg hardvera. Na kraju, tu je 5X Protection III, za šta ASUS navodi da je u pitanju višestruka zaštita za celokupan hardver.

  

TUF ROG PRIME 02 T

 

B450 čipset je novi bestbuy čipset kompanije AMD. Razlike u odnosnu na B350 nisu epske, ali ih ima, pre svega AMD StoreMI tehnologija o kojoj možete da čitate detaljno putem linka koji se nalazi u opisu.

Reč je o tehnologiji koja treba da bude pandan Intel Optain tehnologiji i koja dolazi besplatno u paketu i sa AMD 400 serijom čipseta tj B450 i X470. Nismo imali vremena da ispitamo StoreMI, ali pričaćemo i o tome u jednom momentu. Ukratko, ukoliko povežete recimo hard disk i ssd sa ovom tehnologijom.

 

TUF ROG PRIME 05

 

Bićete u prilici da iskoristite maksimum iz brzine SSD-a i kapaciteta hard diska. Store MI će sam prepoznati koje fajlove non stop koristite i keširati ih za brzo otvaranje, a one koje ne koristite toliko često držati na hard disku, te ćete praktično dobiti jednu sistemsku particiju gde je kombinacijom izvučeno najbolje iz oba sveta, a što je najbitnije za vas je sve transparentno.

 

TUF ROG PRIME 06

 

Rekli smo da je reč o BB čipsetu, jer uz B450 i dalje možete da overklokujete procesor, i sve je slično kao kod X470 čipseta. Osnovna razlika je nemogućnost pravljenja CrossFire režima rada (tačnije nije moguće imati 2×8 PCIe režim rada 16x slotova), ali ovo je za veliku većinu korisnika apsolutno nebitna stvar.

 

TUF ROG PRIME 07

 

B450 donosi podršku za XFR2 i Precision boost AMD tehnologije, što je takođe poboljšanje u odnosu na B350 čipset. Dakle, B450 je jednostavno rečeno BB čipset AMD-a ukoliko želite da uživate u svim naprednim tehnologijama i overklok potencijalu. Pričali smo o ovim tehnologijama u  recenziji Threadripper procesora druge generacije, te čekirajte OVAJ članak.

 

TUF ROG PRIME 08

 

ROG STRIX B450-F GAMING nudi set koji se blago razlikuje od high-end ROG Strix X470 Gaming serije koja nudi ono osnovno za lepo balansiran build.

Uz brojne detaljne opcije za hlađenje, dual PCIe 3.0 M.2 slotove, AMD StoreMI podršku za najbolje brzine pri skladištenju, poboljšanu stabilnost DDR4 memorije, i još mnogo toga, za ROG STRIX B450-F GAMING se navodi da nudi performasne koje će vam biti potrebne kada želite da adekvatno fokusirate svoj budžet na hardver.

Naravno, ROG STRIX B450-F GAMING nudi i bogatu opciju svetlosne kastomizacije, kao i detaljan tuning performansi putem intuitivnog ROG softvera, kako bi onima koji tek počinju bilo lakše. ROG STRIX B450-F GAMING poseduje AM4 socket, i samim tim je spreman za AMD Ryzen procesore. Za brzu memoriju i skladištenje, u ponudi je dual-channel DDR4 3200MHz i NVM Express RAID podrška.

 

TUF ROG PRIME 03 T

 

 

Na povezivost se nije zaboravilo, stoga je u ponudi Dual M.2, USB 3.1 Gen 2 Tip A konektori, Intel Gigabit Ethernet, a tu su i ASUS LANGuard kao i GameFirst tehnologija.

5-Way optimizacija nam omogućava da automatsko podesimo sistem, obezbedimo overclocking i profile hlađenja koji su prilagođeni našoj opremi. Radi kvalitetnog zvuka, u ponudi je SupremeFX + Sonic Studio III uz koji se dobija više nego povoljna zvučna slika koja će vas uvesti dublje u akciju.

Uglavnom, kako su se pokazali na testu, proverite u detaljnoj recenziji koju vam je Dule pripremio.

 

 

Zbog svojih performansi, ove tri matične ploče su zavrednele PCAXE Platinum priznanja (TUF B450M-PLUS GAMING, PRIME B450-PLUS, ROG STRIX B450-F GAMING), ali jedna je zaslužila i Best Buy nagradu (ROG STRIX B450-F GAMING).

 

TUF ROG PRIME 04

 

Komentarišite na forumu…

k

kocka

1 komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar

  • Jeli ASUS AM4 ROG STRIX B450-F GAMING kompatibilna s AMD Ryzen 5 2400G 3.6GHz i hoćeli mi moći raditi njegova grafika ps ako moze brzo odgovor važno mi je