| Hardver | Matične ploče | ASUS H97-Pro Gamer
Matične ploče

ASUS H97-Pro Gamer

ASUS H97-Pro Gamer

„Mali ROG“

 

Matične ploče zasnovane na H97 čipsetu predstavljaju „cost effective“ rešenje. U prethodnim tekstovima o H97 matičnim pločama spominjali smo koje su razlike u odnosu na Z97 kada je sam čipset u pitanju i poznato je da su ovde postavljene određene limitacije kada je u pitanju overklok Intel Haswell procesora.

Dakle, ukoliko posedujete K seriju procesora, overklok je omogućen, ali ne i promena BCLK vrednosti. Takođe, H97 limitira brzinu RAM-a na 1600 MHz, pa se i tu gubi koji procenat na performansama ukoliko posedujete overklokersku memoriju. Na kraju krajeva, H97 matične obično stižu sa relativno slabijom VRM sekcijom, mada to i ne mora da bude toliko slučaj, ali je definitivno hlađenje slabije nego na Z97.

Ovo naravno nema veze toliko sa samim čipsetom, već sa cenovnom politikom proizvođača, koji ovakve modele „gura“ u segment ispod 100 eura za komad. U ovom „procepu“ između nekih 80 i 100 eura, pronašle su svoje mesto sve popularnije matične ploče iz raznih Killer i Sniper serija. ASUS kao vodeći proizvođač je takođe tržištu ponudio adekvatan model, koji je takođe „tu negde“ cenovno pozicioniran.

 

ASUS H97-Pro Gamer U1

 

U pitanju je jedan veoma zanimljiv model, naročito na tržištima brdovitog Balkana, jer nudi odličan kompromis između kvalitetnog proizvoda i povoljne cene. U pitanju je ASUS H97-Pro Gamer, koji ćemo detaljnije opisati u narednoj recenziji. ASUS H97 Pro Gamer je direktan konkurent Gigabyte-ovom H97 Gaming 3 modelu, ali i ASRock-ovom Fatal1ty H97 Killer-u. Dakle, konkurencija je veoma oštra u ovoj klasi, a ko je pobednik, odlučivaće nijanse.

 

Ivan Vujić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar