| Hardver | Matične ploče | ASUS Crossblade Ranger
Matične ploče

ASUS Crossblade Ranger


Čipovi i kontroleri

 

ASUS Crossblade Ranger poseduje identičnu audio sekciju kao i Maximus VII serija. U pitanju je SupremeFX 2014 audio kodek, koji podrazumeva minimiziranje elektromagnetnih smetnji, uz korišćenje kvalitetnih komponenata, kao što su audio kondenzatori renomiranog proizvođača ELNA.

 

ASUS Crossblade Ranger 052 T ASUS Crossblade Ranger 053 T
   
ASUS Crossblade Ranger 054 T ASUS Crossblade Ranger 055 T

 

Operacioni pojačivač kontrolisan od strane ROG softvera ima mogućnost automatske detekcije impedanse slušalica između 65 / 65 i 150 / 150 Ω, čime se automatski reguliše izlaz za što kvalitetniju reprodukciju. ASUS je ugradio dva operaciona pojačivača, jedan za audio izlaz, a drugi za slušalice. Audio kodek, ALC1150 izolovan je faradejevim kavezom i EMI barijerom u PCB-u, što bi trebalo da garantuje dobar odnos signal-šum.

 

ASUS Crossblade Ranger 056 T

 

KeyBot je specijalizovan čip dizajniran specijalno za ROG matične ploče najnovije generacije. To znači da bilo koja regularna USB gejmerska tastatura može aktivirati neke od specifičnih funkcija ASUS ROG matičnih ploča, kao na primer key makroe i multimedijalne funkcije.

 

asus KeyBot 00 T

asus KeyBot 01 T

asus KeyBot 02 T

 

Aktivacija ovih funkcija vrši se preko KeyBot dugmeta, nezavisno od operativnog sistema.

 

ASUS Crossblade Ranger 061 T

 

Čip sa natpisom BIOS AI.1314-A2 predstavlja specijalizovan kontroler za ASUS matične ploče koji ima funkciju da radi BIOS flashback bez potrebe za korišćenjem procesora i memorije. Za flash BIOS-a potrebno je samo napajanje i matična ploča.

 

ASUS Crossblade Ranger 057 T

 

Kontrola legacy portova vrši se preko NuvoTon NCT6791D super IO kontrolera.

 

ASUS Crossblade Ranger 058 T

 

ASMedia 1042A predstavlja USB 3.0 host kontroler, povezan na PCI Express magistralu i kompatibilan je sa AMD FCH Host Controller Interface-om.

 

ASUS Crossblade Ranger 060 T

 

Kao mrežni kontroler korišćen je Intelov I-211AT, koji je znatno bolji izbor od standardnog Realtek 8111 čipa.

 

ASUS Crossblade Ranger 062 T

 

Sadržaj BIOS-a nalazi se u jednom 64Mbit SPI čipu potpisanom od strane Winbond-a.

 

ASUS Crossblade Ranger 063 T ASUS Crossblade Ranger 065 T

 

Kao i svaka FM2+ matična ploča i Crossblade Ranger poseduje PLL čip proizveden od strane ICS-a, sa oznakom 9LPRS477DKL. Ovaj čip je specifično dizajniran za AMD platformu i služi za kontrolu svih sistemskih klokova.

 

ASUS Crossblade Ranger 064 T

 

ASMedia 1480 čipovi koji služe kao 16 na 8 kanalni multiplexer/demultiplexer. Koriste se za prebacivanje rada PCI-Express 2.0/3.0 slotova iz 16x režima u 8x, prilikom korišćenja CrossfireX režima rada. Konkretno svaki čip kontroliše rad 2 PCI Express linije. Ukupno četiri ova čipa vrše prebacivanje iz 1×16 u 2×8 za PCI Express.

 

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar