| Hardver | Matične ploče | ASRock X79 Extreme 11
Matične ploče

ASRock X79 Extreme 11


Par reči za kraj i finalna ocena

 

Kada se spomene cena od 550 eura, mnogi će se u startu najaže od pomisli da treba da izdvoje toliku cifru, ali… Ovo nije matična ploča za svakog i apsolutno je apsurdno kupiti istu, a ne iskoristiti sve njene prednosti.

 

AsRock X79 Extreme 11 U3

 

AMD Quad-GPU CrossFireX podrška, kao i NVIDIA 4-Way SLI podrška su glavni aduti ovog modela, a ASRock X79 Extreme 11 je ipak namenjen pre svega korisicnicima koje žele moćnu radnu stanicu, s obzirom da ni jedan PCI Express x16 slot treće generacije ne radi u manjem modu od x8! To u praski znači da ćete moći na jednoj matičnoj ploči da koristite sedam grafičkih karti istovremeno i iskoristite njihovu punu snagu.

 

AsRock X79 Extreme 11 U4

 

Kvalitetni Creative audio čip je takođe još jedan od aduta, a softverska podrška u vidu izuzetno detaljnog BIOS-a koji je doneo neke stvari sa kojima smo se prvi put susreli jednostavno je za svaku pohvalu. Kvalitetna naponska jedinica za CPU i RAM, vrlo dobro hlađenje, visok overklok potencijal za RAM i CPU su takođe aduti ovog modela matične ploče iz ASRock-a. Dodatni LSI SATA kontroler koji je omogućio ogroman broj SATA 3.0 portova, uz mogućnost velike propusne moći do 4 GB/s, je jednostavno rečenio „zastrašujući“ podatak. O velikom broju USB 3.0 portova da ne pričamo, jer je to mana skoro svake X79 matične ploče zbog toga što iste ne poseduju nativnu podršku za ovaj standard… O kombinaciji da pomoću dve LAN karte stvorite protok od 2 Gb/s možemo samo hvalospeve da pričamo.

 

AsRock X79 Extreme 11 award

 

Kada se sve sabere, ASRock X79 Extreme 11 matična ploča dobija „PCAXE Diamond“. Pitate se zašto ne „PCAXE AXETRAORDINARY“? Smatramo da je Bluetooth i WiFi podrška ipak trebalo da postoji na jednoj ovakvoj matičnoj ploči, ako ništa drugo to barem zbog njene cene, ali na svu sreću sve ostalo radi perfektno i bilo je uživanje testirati ovaj model iz ASRock-a.

Ako planirate kupovinu novog računara, želite da isti bude zasnovan na Core i7 šestojezgranom procesoru, navikli ste da posedujete besprekornu matičnu ploču, a pare nisu problem, ASRock X79 Extreme 11 se nameće kao jedno od rešenja. Upamtite, kupiti ovu matičnu ploču, a ne koristiti sve prednosti iste je „crime against nature“- u svakom drugom scenariju korišćenja ovo je jednostavno loša investicija. Naša topla preporuka!


ASRock X79 Extreme 11 matičnu ploču na test ustupio ASRock

Zahvaljujemo se na pomoći oko realizacije testa kompaniji Pin

 

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar