| Hardver | Grafičke karte | ASUS TUF Radeon RX6500 XT
Grafičke karte ASUS

ASUS TUF Radeon RX6500 XT

4GB, 64bit magistrala… koja je ovo godina?

Bićemo apsolutno iskreni. AMD Radeon RX6500XT nema problem sa performansama. AMD Radeon RX6500XT ima problem sa cenom. Ovu recenziju smo iskreno odlagali neko vreme jer inicijalna cena u prodavnicama u Srbiji je iznosila oko 400 evra, što je zaista mnogo novca za novu grafičku kartu koja ima 4GB GDDR6 memorije sa memorijskim protokom od 144 GB/s.

Međutim, situacija je trenutno dosta bolja jer se RX6500 XT GPU u prodavnicama širom Srbije može pronaći za oko 320 evra tj. možete pronaći ASUS TUF Radeon RX6500 XT grafičku kartu koja je jedna od najboljih izvedbi najnovijeg AMD grafičkog čipa. Inače preporučena AMD cena za ovu grafičku kartu je 200 dolara. Da se još nešto razumemo. Shvatamo zašto je AMD uradio ovo tj predstavio ovaj čip i razumemo nestašicu i stanje na tržištu, ali mi jednostavno ovo moramo da gledamo kao na proizvod od 320 evra.

Dakle, da ponovimo, ASUS TUF Radeon RX6500 XT košta oko 320 evra i poseduje 1024 shadera, 16 compute jedinica, te 32 ROPa, odnosno 64 TM jedinica. Inače ovo je prvi AMD grafički čip izrađen u 6nm proizvodnom procesu kompanije TSMC sa kojim je moguće napakovati još 18% više tranzistora na istoj površini. Komunicira sa matičnom pločom putem PCIe x4 4.0 linka. Dakle u teoriji bi uz neki adapter mogli ovu grafičku kartu da priključite na M.2 slot.

Što se tiče same ASUS TUF Radeon RX6500 XT grafičke karte, tu iskreno nema mnogo filozofije. TUF hlađenje je svakako overkill za ovaj čip, što je rezultovalo vanserijskom tišinom u radu dok su temperature smešne. Grafička karta iziskuje jedan šestopinski konektor – dakle bilo kakvo kršteno napajanje od 300+ W će da završi posao. Što se tiče dizajna, ni tu nema mnogo filozofije, klasičan TUF dizajn gde uvek imamo jedan diskretni RGB detalj. Kao takva je zavrednela AXE Gold priznanje pre svega jer je reč o kvalitetnom i tihom sistemu hlađenja. Navi 24, kako je interni naziv Radeon RX6500XT čipa nema problem sa performansama sa kojima je zavredneo AXE Silver priznanje, nego sa trenutnom suludom tržišnom cenom i to je suština.

Komentarišite na forumu…

AXE

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar