| Vesti | Softver | YouTube uklonio oko 58 miliona video materijala u prošlom kvartalu
Softver

YouTube uklonio oko 58 miliona video materijala u prošlom kvartalu

YouTube

YouTube je objavio kvartalni izveštaj gde je utvrđeno koliko video materijala je uklonjeno zbog kršenja smernica, a pored toga su objavljene i dodatne informacije u vezi sa uklanjanjem kanala i komentara.

Između jula i septembra, kompanija je uklonila oko 7.8 miliona video materijala, gotovo 1.7 miliona kanala i više od 224 miliona komentara, a iz YouTube-a napominju da mašinsko učenje nastavlja da igra glavnu ulogu u tim naporima.

„Uvek smo koristili mešavinu ljudmašinsko učenje, skih recenzenata i tehnologije kako bismo se rešili nasilnog sadržaja na našoj platformi, a 2017. godine smo počeli da primenjujemo napredniju tehnologiju mašinskog učenja kako bismo lakše obeležili sadržaj, koji bi bio proveren od strane naših timova“, rekla je kompanija.

„Ova kombinacija tehnologije pametnog detektovanja i visoko obučenih ljudskih recenzenata omogućila nam je da dosledno sprovodimo naše politike sa sve većom brzinom.“

Od oko više od 7.8 miliona video materijala koji je prekršio YouTube-ove smernice, 81 odsto tog materijala je detektovao automatizovani sistem kompanije. Većina ovih video materijala – tačnije 74.5 odsto, nije dobilo nijedan pregled pre nego što su detektovani. Skoro tri četvrtine uklonjenih video snimaka su bili spam, kao i video zapisi koji su kršili bezbednost dece i pravila o sadržaju za odrasle, uz mali procenat snimaka koji su promovisali nasilje i ekstremizam.

Što se tiče celih kanala, oni bivaju uklonjeni nakon što dobiju tri strike-a zbog kršenja smernica zajednice, ako imaju ozbiljne zloupotrebe ili smatraju da su „potpuno posvećeni“ kršenju smernica YouTube-a.

Skoro 80% od 1.7 miliona uklonjenih kanala je uklonjeno zbog promovisanja spam-a, preko 12% je uklonjeno zbog hostovanja sadržaja za odrasle, a 4.5% je ukinuto zbog kršenja pravila o zaštiti dece. I pošto su svi video klipovi sa kanala uklonjeni kada je on ugašen, 50.2 miliona dodatnih video snimaka je uklonjeno u poslednjem kvartalu.

Više od 224 miliona komentara koje je uklonio YouTube, obuhvata one koji su prekršili smernice zajednice, kao i komentare koje YouTube označava da je najverovatnije spam u pitanju, i nisu odobreni od strane kreatora na čijem su se kanalu prikazali.

YouTube je u prošlosti imao problema u pogledu neprimerenih i uznemiravajućih video snimaka za decu, kao i ekstremizma. Za rešavanje ovog problema, Google se posvetio povećanju napora u mašinskom učenju i dodavanju više ljudi u YouTube Trusted Flagger program prošle godine.

U međuvremenu, Evropska unija nastavlja da gura kompanije poput Google-a, Facebook-a i Twitter-a da uklone ekstremistički sadržaj.

 

Izvor: YouTube

 

Komentarišite na forumu…