| Vesti | Softver | Pronađen izgubljeni SimCity NES port
Softver

Pronađen izgubljeni SimCity NES port

Sim

U januaru 1991. godine, prototip za NES verziju igre SimCity se pojavio na sajmu elektronike, da bi nakon toga, jedan od poznatih gejmerskih naslova izašao isključivo za Super Nintendo konzolu nekoliko meseci kasnije.

Međutim, par istoričara video igara se zainteresovalo oko stare verzije ove igre, i na kraju su uspeli da se domognu originalne, do sada nikada objavljivane NES igre.

SimCity NES je ugledao svetlost dana na internetu uz pomoć Frank Cifaldi-ja.

Naime, Cifaldi je osnivač Video Game History Foundation, i on je bio najglasniji u zalaganju za očuvanje istorije video igara, kako sam naglašava u blog postu.

Ukratko, dizajner SimCity, Will Wright, je sarađivao sa čuvenim Shigeru Miyamotom, kreatorom Mario-a, kao i Zelda-e, kako bi portovali ovaj naslov na Nintendo konzole.

 

Sim 01

 

Isprva je najavljeno da će se SimCity lansirati na NES i na SNES, ali NES verzija nikada nije dočekala svoj datum izlaska. SimCity je nakon toga predstavljen na Super Nintendo konzole u aprilu 1991. godine, dok se NES verziji izgubio svaki trag.

Godinama kasnije, dva kertridža sa ovim NES prototipom su se pojavila u prodavnici polovnih igara u Sijetlu, a Cifaldi i organizacija su uspeli da ugrabe jedan. Originalni ROM fajl je uploadovan na Internet Archive, i opisane su brojne razlike između NES i SNES verzije igara.

 

 

Izvor: GameHistory

 

Komentarišite na forumu…

Tagovi
k

kocka

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar