| Vesti | Softver | Preminuo Ted Dabney, suosnivač Atari-ja
Softver

Preminuo Ted Dabney, suosnivač Atari-ja

Atari

Ted Debney, koji je zajedno sa Nolan Bushnell-om radio na osnivanju Atari-ja, je izgubio bitku sa rakom jednjaka u 81. godini života.

Debney je zajedno sa Bushnell-om stvorio Syzygy, svojevrsnog predhodnika Atari-ju, i proizveo Computer Space, prvu komercijalno dostupnu arkadnu igru.

Nakon toga, njih dvojica su iskoristili stečena znanja kao odskočnu dasku za lansiranje Atari-ja, a uz developera Al Alcorn, su predstavili najpoznatiji gejmerski naslov Pong, davne 1972. godine.

Debney se zanimao za tehnologiju od najranije mladosti, učio je o elektronici dok je služio u Marinskom korpusu u SAD, da bi nakon toga preuzeo tehničke dužnosti u Bank of America, kao i Hewlett-Packard-u, nedugo nakon napuštanja vojske.

Presudni korak je napravio kada se priključio kompaniji za elektroniku Ampex 1961. godine. To iskustvo mu je podarilo brojna saznanja o tehnologiji display-ja, da bi godinama kasnije upoznao Bushnell-a, koji se priključio timu 1969. godine.

Tada su došli na ideju da kreiraju piceriju karnevalskog tipa gde bi se pojavili uređaji gde bi posetioci ubacivali novčiće kako bi odigrali partiju neke igre, i tada je rođena ideja arkadnih aparata. Nedugo zatim nastaje uspešna igra Pong, koja Atari stavlja na mapu. Kako je uspeh Pong-a rastao, Dabney se osećao u senci Bushnell-a i Alcorn-a, i nedugo zatim saznaje da je Bushnell patentirao ideju za aparate, bez da je stavio njegovo ime na patent.

Takođe, Dabney-ju je pripala niža pozicija u kompaniji od strane Bushnell-a, i nakon nesuglasica, Dabney napušta Atari. Nastavio je da povremeno radi sa Bushnell-om na igrama za Pizza Time Theater, preteča poznatog američkog lanca restorana Chuck E. Cheese, ali je ipak najviše vremena proveo radeći za tech kompanije poput Fujistu, Raytheon, i Teledyne.

 

Atari 01

 

Izvor: Computer History Museum

 

Komentarišite na forumu…

Tagovi